• Laurens de Graaf komt met zijn tandem aan bij het Dorpshuis in Benschop, waar de installatie als burgemeester van Lopik plaatsvond.
• Laurens de Graaf komt met zijn tandem aan bij het Dorpshuis in Benschop, waar de installatie als burgemeester van Lopik plaatsvond. Foto: Gemeente Lopik
video

Nieuwe burgemeester Lopik: ‘spring maar op de tandem’

Algemeen 1.837 keer gelezen

LOPIK/SCHOONHOVEN • De nieuwe burgemeester van Lopik -Laurens de Graaf- wil zich 'met volle overgave' inzetten voor de gemeente. "Ik heb me in mijn vroegere functies veel verdiept in de lokale democratie", sprak de voormalige lector. "Mensen moeten gehoord worden en ruimte krijgen."

De Graaf liet tijdens zijn installatierede -vrijdagmiddag in Dorpshuis XXL in Benschop- weten de komende honderd dagen te zullen 'snuffelen, proeven en ruiken' aan/van zijn nieuwe gemeente. "We gaan het samen doen", wees hij op de tandem, waarmee de inwoner van Schoonhoven zijn entree in Benschop had gemaakt. "Ik nodig iedereen uit om met me mee te fietsen. Spring maar achterop of pak het stuur beet, dan volg ik wel."

Samenwerking was ook het sleutelwoord in de overige toespraken van onder anderen Commissaris van de Koning Willibrord van Beek en wethouder Gerrit Spelt. Beiden benadrukten het vertrouwen in de nieuwe burgemeester, die ervoor moet zorgen dat Lopik ook als krimpgemeente leefbaar blijft.

Jong
Laurens de Graaf, getrouwd en vader van twee kinderen, is met zijn veertig jaar een jonge burgemeester. Het burgemeestersambt wordt zijn eerste publieke bestuurlijke functie. "Maar bestuurservaring op zich heb ik voldoende", liet hij in een eerder interview met Het Kontakt (https://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/algemeen/128786/schoonhovenaar-de-graaf-kijkt-uit-naar-burgemeesterschap-lopik-heel-eervol-) weten. "Zo ben ik bestuurlijk actief (geweest) in diverse verenigingen, raden van toezicht, een raad van advies en een lokale rekenkamercommissie."

De Schoonhovenaar, die met zijn gezin in Willige Langerak gaat wonen, is bestuurs- en organisatiewetenschapper. Hij was als 'lector organiseren van verandering in het publieke domein' verbonden aan het Kenniscentrum Sociale Innovatie (Hogeschool Utrecht). "Ik heb me de afgelopen jaren gespecialiseerd in het functioneren van de lokale democratie. Ik deed veel onderzoek naar en gaf adviezen over onder andere draagvlakontwikkeling, dorps- en wijkgericht werken, referenda en bewonersbudgetten. Ook in Lopik wil ik inwoners zoveel mogelijk betrekken bij hun gemeente."

RTV Krimpenerwaard maakte onderstaande reportage van de installatie:

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden