• Laurens de Graaf is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Lopik.
• Laurens de Graaf is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Lopik. Rob Glastra Fotografie Schoonhoven

Schoonhovenaar De Graaf kijkt uit naar burgemeesterschap Lopik: ‘heel eervol’

Algemeen 800 keer gelezen

LOPIK/SCHOONHOVEN • Dr. Laurens de Graaf vindt zijn voordracht als nieuwe burgemeester van de gemeente Lopik 'heel eervol'. 

"Ik vind het een groot voorrecht en kijk er echt naar uit", zegt hij met veel enthousiasme in zijn stem. "Ik ga me inwerken en volop inlezen om er straks helemaal klaar voor te zijn." 

Dit zonder de huidige -waarnemend- burgemeester Jan Pieter Lokker voor de voeten te lopen, benadrukt hij. "Tot de installatie -waarschijnlijk vrijdag 10 november- ben ik –zoals dat zo mooi heet- ambteloos burger. Daarmee wordt bedoeld dat ik enige terughoudendheid moet betrachten tot aan het installatiemoment."

Climax
Het was woensdag -de avond waarop de vertrouwenscommissie zijn voorkeur bekend maakte en de gemeenteraad van Lopik dit besluit unaniem ondersteunde- een zeer spannende dag, erkent De Graaf. "Woensdagavond kwam een lang proces tot een climax. Als dan de telefoon gaat, zit je hart in je keel, maar gelukkig bleek het een verlossend telefoontje te zijn. De unanieme steun van de gemeenteraad doet me goed." 

Hij kreeg na de bekendmaking van het nieuws de Lopikse vertrouwenscommissie op bezoek in Schoonhoven, waarbij een fles champagne werd ontkurkt, erkent hij. Ook belde Commissaris van de Koning Willibrord van Beek op om De Graaf te feliciteren en stroomden de reacties via social media binnen.

Jong
Laurens de Graaf, getrouwd en vader van twee kinderen, wordt met zijn veertig jaar een jonge burgemeester. Het burgemeestersambt wordt zijn eerste publieke bestuurlijke functie. "Maar bestuurservaring op zich heb ik voldoende", pareert hij. "Zo ben ik bestuurlijk actief in diverse verenigingen, raden van toezicht, een raad van advies en een lokale rekenkamercommissie."

De Schoonhovenaar is bestuurs- en organisatiewetenschapper. Hij is als 'lector organiseren van verandering in het publieke domein' verbonden aan het  Kenniscentrum Sociale Innovatie (Hogeschool Utrecht). "Ik ben gespecialiseerd in (burger)participatievraagstukken en hoop daarmee een brug te slaan tussen de maatschappelijke en de politieke democratie."

Vervolgens: "Ik heb me de afgelopen jaren gespecialiseerd in het functioneren van de lokale democratie. Ik doe veel onderzoek naar en geef adviezen over onder andere draagvlakontwikkeling, dorps- en wijkgericht werken, referenda en bewonersbudgetten. Ook in Lopik wil ik inwoners zoveel mogelijk betrekken bij hun gemeente."

Opvolger
De Graaf (CDA) wordt de opvolger van partijgenoot Renate Westerlaken-Loos, die in februari van dit jaar, na bijna negen jaar, afscheid nam van de gemeente Lopik. Op dit moment is CDA'er Jan Pieter Lokker waarnemer.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden