• Tijdens het Zilverweekend konden bezoekers zondagmiddag gratis zilverstukken en sieraden laten taxeren in het Zilvermuseum.
• Tijdens het Zilverweekend konden bezoekers zondagmiddag gratis zilverstukken en sieraden laten taxeren in het Zilvermuseum. Foto: wijntjesfotografie.nl

App leidt toeristen langs meestertekens tijdens eerste Zilverweekend

Algemeen 569 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Met een wandeling langs in tegels gegraveerde meestertekens openden burgemeester Roel Cazemier en Gilde-voorzitter George Hamel met een stoet genodigden het eerste Schoonhovense zilverweekend.

'A silver walk of fame', meende Hamel. Ambacht en meesterstukken stonden centraal tijdens deze ode aan het vakmanschap, dat Schoonhoven door de eeuwen heen veel naamsbekendheid verschafte.

In de Oude Apotheek aan de Haven, waar leden van het gilde St. Eloy, bestuurders en marketeers waren bijeengekomen, benadrukte Cazemier de eervolle omschrijving van de deskundigheid van de edelsmeden in de Zilverstad. "Meester was een eretitel. Daaraan herkende je de absolute vakman. Die titel moest je verdienen. Hun middeleeuwse verrichtingen zijn nu nog steeds zichtbaar en van hoge kwaliteit. Dat is een bewijs van hun kunnen."

George Hamel beaamde dat. "Je begon als gezel bij een meester. Pas als je voldoende vaardigheden had getoond, mocht je je meesterteken in je stukken graveren en telde je mee in de stad en in het land."

Inmiddels telt Schoonhoven zo'n 40 goud- en zilversmeden, die hun boterham verdienen met hamer en aambeeld. Inmiddels zijn ze met een speciale app eenvoudig te vinden in de vestingstad. Op initiatief van Lia Steeman heeft vormgever Patrick Nas de Schoonhoven-app geïntroduceerd, waarop alle bezienswaardigheden worden getoond. In het zilverweekend ging het vooral om de verhalen achter de meestertekens, oude zilverwerkplaatsen en de meesterstukken, waarvan er diverse in het Zilvermuseum konden worden bezichtigd. De oudste locatie in de Havenstraat – uit 1857 – werd door het gezelschap bezocht om de ambachtelijke sfeer van de 19e eeuw nog eens op te snuiven. Marianne Klarenbeek zette graag de deuren open om dat verleden te tonen. "Hier zat ik bij opa op schoot. Hij maakte vooral schepwerk. Ik heb dit pand 20 jaar geleden gekocht om de familietraditie voort te zetten. Dat is me goed bevallen, ook al maak ik geen schepwerk, maar sieraden."

Staalborstels
Het was ook de plek waar Marco Oudshoorn door het gilde St. Eloy werd gehuldigd vanwege zijn inzet voor de Nationale Zilverdag en het aanbrengen van meestertekens in speciale tegels. "Dat heb ik niet alleen gedaan. De parate kennis van historicus René Kappers was onontbeerlijk bij de beschrijvingen. Alleen jammer dat de trottoirs vorig jaar door schoonmakers met staalborstels zijn bewerkt. Daarbij zijn zo'n twintig meestertekens flink bekrast. De gemeente Krimpenerwaard heeft toegezegd de schade te compenseren", aldus Oudshoorn, die vereerd was met zijn 'Zilveren Pluim'.

Na de Nationale Zilverdag en de 'Nacht van het Zilver' nu dus ook ''het Zilverweekend'. Marketeer Michiel van der Schaaf juicht deze ontwikkeling toe. "Schoonhoven wordt nadrukkelijk op de kaart gezet. Steeds meer toeristen betreden de Zilverstad. Dat is onze merknaam, die we verder moeten uitbouwen. Daarvoor zijn echter nieuwe investeringen nodig."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden