• Luchtfoto van de huidige situatie, met een markering van de geplande locatie van het nieuwe gemeentehuis (linksboven).
• Luchtfoto van de huidige situatie, met een markering van de geplande locatie van het nieuwe gemeentehuis (linksboven). Foto: gemeente Krimpenerwaard

‘Nieuw gemeentekantoor Krimpenerwaard langs Parallelweg N210 Bergambacht’

Algemeen 5.589 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het nieuw te bouwen gemeentekantoor voor Krimpenerwaard is gepland langs de N210, bij de rotonde Veerweg in Bergambacht. Als alles naar wens verloopt, start de bouw in het eerste kwartaal van 2024.

Dit maakt het college van B&W bekend in een raadsvoorstel. 

De gemeenteraad besloot eerder -op 21 december 2021- tot een centrale huisvesting van de gemeentelijke kantoor- en vergaderfuncties (gemeentehuis). Het had hiervoor de Veerweg in Bergambacht op het oog, wat nu nader is uitgewerkt tot een concrete locatie.

Ontsluiten
De gevonden vestigingsplek voldoet aan de gestelde criteria, oordeelt B&W: ‘Door de ligging aan de parallelweg langs de N210 is het nieuwe gemeentehuis goed en veilig te ontsluiten op de provinciale wegen en is het mogelijk om in de nabijheid bushaltes aan te leggen. Ook zijn meerdere overheidsdiensten aanwezig en is de locatie goed zichtbaar’.

Het terrein waarop het gemeentekantoor moet komen is in eigendom van drinkwaterbedrijf Dunea en de Groenalliantie. Beide organisaties zijn volgens B&W bereid om mee te werken aan de benodigde grondtransactie, waarbij de gemeente de percelen in eigendom krijgt.

In het betreffende gebied langs de Veerweg bevinden zich de onderkomens voor de brandweer en politie (in aanbouw), de huisvesting van de buitendienst Bergambacht, een vrachtwagenparkeerplaats en de milieustraat. Voor laatstgenoemde voorziening zijn er plannen om deze te verplaatsen naar elders in Bergambacht. Naast het nieuwe gemeentehuis wil B&W ook een centrale huisvesting van de buitendienst aan de Veerweg.

De kosten voor het nieuwe gemeentehuis worden geschat op 27 miljoen euro. 

Overbodig
Het nieuwe gemeentehuis moet de huidige vier kantoren -in Schoonhoven, Bergambacht, Stolwijk en Lekkerkerk- overbodig maken. Deze krijgen in principe de bestemming woningbouw; het monumentale stadhuis in Schoonhoven wordt omgevormd tot ‘ceremonieel centrum’.

De adviescommissie buigt zich woensdag 29 juni over het voorstel, waarna de gemeenteraad in juli of september een besluit neemt. B&W kan bij groen licht overgaan tot het opstellen van een voorlopig ontwerp van het nieuwe gemeentehuis.

Het nieuwe gemeentekantoor zou medio 2025 kunnen worden opgeleverd.

Bewonersavond
Tijdens een onlangs gehouden bewonersavond kwamen aanwezigen met een paar kritische opmerkingen over de locatie die nu voorligt. Zij stellen dat het nu al druk is op de Veerweg en omliggende provinciale wegen en dat daarmee de verkeersveiligheid onder druk staat.

Die drukte zal alleen maar toenemen met een nieuw gemeentehuis, de vestiging van het politiebureau en de voorgenomen bundeling van gemeentelijke buitendiensten, verwachten zij. 

Vertegenwoordigers van de gemeente zeiden daar oog voor te hebben, al is het voor de daadwerkelijke aanpak afhankelijk van andere partijen, zoals de wegbeheerder: de provincie.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden