Martina Meerkerk ging haar droom achterna en startte haar zorgboerderij.
Martina Meerkerk ging haar droom achterna en startte haar zorgboerderij. Foto: Jan Timmer

Zorgboerderij speciaal voor ouderen

Algemeen 4.945 keer gelezen

BERGAMBACHT • Martina Meerkerk liep al een tijd rond met het plan een zorgboerderij te beginnen. En nu is ie er. Aan de Benedenberg in Bergambacht.

De Benedenberg tussen Bergambacht en Berkenwoude beantwoordt aan alle prettige associaties die mensen kunnen hebben wanneer ze aan de Krimpenerwaard denken. Eindeloze weilanden omzoomd door sloten, prachtige luchten, her en der een boerderij en kilometers ver vrij uitzicht.

Een ideale locatie voor een zorgboerderij, zo moet Martine Meerkerk gedacht hebben. “Zeker mijn doelgroep, ouderen met veelal dementie, vaart er wel bij om in alle rust dagbesteding te volgen op zo’n mooie en rustige plek”, zegt de Bergambachtse. “Ze kunnen hier genieten in een veilige en sociale omgeving en allerlei activiteiten doen, variërend van een gezamenlijk spelletje, knutselen, een wandeling over het erf en om de boerderij heen, de nabijheid met de koeien, kalfjes, geiten, schapen en kippen. Ook zorg ik tussen de middag voor een warme maaltijd en vind ik het erg leuk als de gasten mij komen helpen bij de voorbereiding daarvan. Aardappels schillen, boontjes doppen en zo voort. Kortom: we bieden een huiselijke sfeer waarin iedereen zich op zijn of haar gemak voelt.” 

Ouderenzorg
Driekwart jaar geleden richtte Martina Meerkerk het achtergedeelte van het familiare melkveebedrijf in als zorgboerderij. Al snel verwelkomde ze haar eerste gasten. “En die hebben het hier erg goed naar hun zin,” weet ze. “Dat geldt voor mij ook. In mijn jongere jaren heb ik met veel plezier gewerkt in de ouderenzorg. Daarna verschoof mijn aandacht naar ons agrarisch bedrijf, maar hield ik altijd in mijn achterhoofd dat ik ooit weer met ouderen aan de slag wilde. En nu geef ik het invulling met Zorgboerderij Benedenberg. Het is zo mooi om te doen en ook andere mensen te laten genieten van deze mooie plek. Ik heb daar de voorbije jaren vaak aan gedacht, maar het kwam er niet van om een zorgboerderij te beginnen. Nu kan het wél en kunnen we de daad bij het woord voegen. Ik ben nu een aantal maanden bezig en kan alleen maar beamen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Het is zo mooi om dit te mogen delen met anderen en mensen te zien genieten van de dieren, de bloemen, de bomen en de ambiance van een boerenbedrijf.”

Boerenerfmarkt
Op zaterdag 18 juni gaat de zorgboerderij officieel open, een feestelijke gebeurtenis waar Martina Meerkerk een Open Middag (van 13:00 tot 16:00 uur) en een ‘Boerenerfmarkt’ aan koppelt. “Iedereen is welkom om de zorgboerderij te komen bezoeken en te genieten van een twaalftal kraampjes waar je terecht kunt voor de lekkerste streekproducten, woonaccessoires, sieraden, leuke kraamcadeautjes, keramiek en nog veel meer. We hopen uiteraard op veel belangstelling. Het belooft een mooie dag te worden.”

Vervoer
Martina Meerkerk richt zich vooral op ouderen uit de kernen Bergambacht, Lekkerkerk, Stolwijk, Ammerstol, Krimpen aan de Lek, Berkenwoude, Schoonhoven en Stolwijk. “Dat heeft een praktische reden”, vertelt ze. “We zorgen namelijk zelf voor het vervoer van de gasten vanuit hun woning naar de zorgboerderij toe en weer terug. Te grote afstanden rijden is niet haalbaar. Gelukkig heb ik één vrijwilliger die hierbij helpt. Meer mensen die willen rijden zijn van harte welkom. We kunnen ze echt goed gebruiken. Een telefoontje naar mij is genoeg om nader kennis te maken.”

Voorlopig is Zorgboerderij Benedenberg op dinsdagen en donderdagen van 9.00 tot 17.00 uur geopend. “Daar beginnen we mee”, glimlacht Martina Meerkerk. “Maar ik sluit niet uit dat we op een gegeven moment een dag gaan uitbreiden. Dat hangt uiteraard ook samen met de behoeften van mijn gasten. Ik zorg in ieder geval tijdens de dagen dat ze hier zijn voor volle aandacht, activiteiten en gezelligheid. Voor iedereen die een goede indruk wil krijgen van onze zorgboerderij is zaterdag 18 juni dé dag om je uitgebreid te laten informeren. Zeker ook de familieleden van de ouderen nodig ik van harte uit om een kijkje te nemen. Dit zou zo maar eens een ideale dagbestedingsplek kunnen zijn voor hun op leeftijd zijnde vader of moeder.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden