Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Kees-Jan de Haay, met op de achtergrond zijn versneld af te bouwen schuur.</p>

• Kees-Jan de Haay, met op de achtergrond zijn versneld af te bouwen schuur.

(Foto: Jan Timmer)

Kees-Jan de Haay kijkt vooruit na verwoestende brand: ‘We draaien weer’

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • De eerste schetsen staan alweer op papier. Want Lekkerkerker Kees-Jan de Haay wil zo snel mogelijk na de sloop van zijn door brand verwoeste bedrijfspand gaan herbouwen.


Zondag 30 mei 2021 zal hij nooit vergeten. “Vroeg in de ochtend werd ik gebeld door Martijn, één van mijn collega’s. Het bericht was duidelijk: brand. Ik ben er meteen naar toe gegaan en kwam zo’n beetje tegelijk met de brandweer aan op het bedrijventerrein. Brandweerlieden openden een deur van mijn kozijnenfabriek om de situatie te bekijken. Om deze vervolgens meteen weer te sluiten. Ze konden er niets mee, de brand was al te hevig. Ik keek toe en zag dat de hele boel in vlammen opging. Een machteloos gevoel. Alles waar we de voorbije achttien jaar aan gebouwd hadden, brandde onder mijn ogen af. Dat deed en doet verschrikkelijk pijn. Als ik erover vertel komen de emoties los. Nog steeds. Er zat zoveel liefde en passie in.”

Sensatie
Vrijwel de hele dag was Kees-Jan de Haay bij zijn bedrijfspand aanwezig die zondag. “Eerst hebben we onze buurman Dirk de Wild geholpen om zijn huurauto’s veilig te stellen. We konden er een paar uit rijden, de andere zijn door de brandweer uit de loods gehaald. Vervolgens ben ik even naar huis gereden om contact te zoeken met mijn verzekeraar. En daarna snel weer terug. Ik stond daar te staan. Je praatte wat links en rechts. Met brandweermensen. Met andere gedupeerden. En je staat de pers te woord. De eerste mediavertegenwoordiger belde om 10.00 uur. Dat was er één van een landelijke tv-zender. Hij stelde allemaal rare vragen. Ik zei hem: ‘Als je sensatie wilt zoeken, kom je zelf maar kijken.’ Daar was ik meteen mee klaar.”

Kwijt
“De maandag na de brand drong het ineens tot me door: Kees-Jan, je bent je bedrijf kwijt. Die kwam wel even binnen, hoor. De kozijnenfabriek stond vol materialen, sommige al op de aanhangwagen om maandag naar klanten gebracht te worden. Ook hadden we flink gewerkt aan verschillende projecten. Ik ben mijn klanten maar gaan bellen om ze de situatie uit te leggen. Iedereen toonde zich begripvol. Ik vroeg ze om me een week de tijd te geven om dingen te regelen en ben vervolgens mijn ‘lijntjes’ gaan uitzetten. Mark Slappendel van Mark Kozijntechniek uit Bergambacht was meteen bereid om ons te helpen met de productie. Sterker nog: hij zette er alles voor opzij. Geweldig! Ons bouwbedrijf hebben we tijdelijk ondergebracht in een grote nieuwbouwschuur achter mijn huis in Lekkerkerk. We zijn sinds de brand keihard bezig om deze schuur af te krijgen. We mogen nu, een kleine maand na de brand, vaststellen dat we weer draaien. De boel staat gesteld.”

Inschatting
Over de oorzaak van de brand is nog altijd niets bekend. “Experts van de brandweer hebben twee dagen onderzoek gedaan, maar niets concreets kunnen ontdekken”, zegt Kees-Jan de Haay. “Men heeft een vermoeden dat het vuur is ontstaan in het achterste gedeelte van de loods, omdat daar op een gebied van tien tot vijftien meter de brandsporen het hevigst waren. Maar dat is niet meer dan een inschatting.”

Uiteraard staat De Haay in nauw contact met zijn verzekeraar.  “Die gesprekken verlopen goed”, stelt hij vast. “Ze zijn meegaand. Nee, over geld is nog niet gesproken, maar ik verwacht geen gekke dingen. Uiteraard weet je pas hoe groot de uiteindelijke schade is wanneer het perceel is opgeruimd; dat geldt ook voor de andere getroffen bedrijven. De sloop zal binnenkort beginnen. Ik ben van plan om op dezelfde locatie opnieuw te bouwen. De eerste voorzichtige schetsen zijn we al aan het maken. Ook hier betrek ik mijn team in. Want we runnen dit bedrijf met elkaar, net zoals we het ook samen hebben opgebouwd de voorbije achttien jaar. Het vorige pand was op een haar na precies zoals we het wilden hebben. De vrijdag voor de brand was de vervolmaking bijna een feit. Er was nieuwe vloerbedekking gelegd in het kantoor en in de bedrijfskantine. We zouden nog wat schilderwerk doen en dan was het klaar. Tja, en toen kwam die brand...”

Hartverwarmend
Kees-Jan de Haay is onder de indruk van hoe ‘het dorp’ meeleeft met de gedupeerden van de calamiteit. “Dat doet je echt goed”, zegt hij over de reacties én de inzamelingsactie, opgezet door de ondernemersclub van Lekkerkerk. “Ik vind het hartverwarmend dat zoveel mensen met ons meeleven. Dat emotioneert echt. Er zijn de nodige ondernemers gedupeerd geraakt door deze brand. Het gaat om een groep van meer dan twintig mensen. De impact is groot. Vaak hebben ze spullen in vlammen op zien gaan, waarvan uiteindelijk de dagwaarde wordt uitgekeerd. Die weegt niet op tegen de werkelijke waarde of de gevoelswaarde. Zo’n inzamelingsactie kan deze mensen echt helpen.”

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier