Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Demonstrant maakt een hartje met de handen tijdens de demonstratie.</p>

• Demonstrant maakt een hartje met de handen tijdens de demonstratie.

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Krimpen kleurt tijdens demonstratie in kleuren van de regenboog

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Voor het raadhuis in Krimpen aan den IJssel demonstreerden zaterdagmiddag ruim 300 mensen. Ze eisten dat de gemeente niet langer wegkijkt van de homo-onvriendelijke uitspraken van dominee Anthonie Kort van de plaatselijke Oud Gereformeerde Gemeente. 


Kort deed deze uitspraken in een vertrouwelijke brief die was uitgelekt. Hij riep het gemeentebestuur op om zonden uit te bannen die indruisen tegen de scheppingsorde, daarmee onder meer doelend op homoseksualiteit. Voor COC Rotterdam aanleiding om een demonstratie te houden en de gemeente op te roepen niet langer ‘weg te kijken’.

#BOOS
De demonstratie verliep in een gemoedelijke sfeer. Op het plein klonk muziek en wapperden tientallen regenboogvlaggen. De aanwezigen, staand op stippen op 1,5 meter afstand van elkaar, luisterden naar toespraken van onder andere voorzitter Astrid Oosenbrug van COC Nederland, landelijke politici en Leon Houtzager.

Die laatste stond kort geleden met een cameraploeg van het BNNVARA-programma #BOOS voor de Mieraskerk, in een poging in gesprek te komen met de dominee. Sympathisanten van de voorganger intimideerden en bedreigden hem zo heftig dat hij zichzelf in veiligheid moest brengen. 

Tijdens de demonstratie kregen burgemeester Martijn Vroom en wethouder inclusie Coen Derickx brieven van demonstranten overhandigd, met daarin persoonlijke verhalen. Vroom beloofde de brieven te lezen. “Het mag niet zo zijn dat om wat je gelooft, welke kleur of wat voor geaardheid je hebt, je daarom niet mee kan doen in deze maatschappij. Dat kán niet.” 

Lastig
Toch weigerde hij afstand te nemen van de uitspraken van de dominee. Al eerder verklaarde wethouder Derickx dat die vallen onder de godsdienstvrijheid. “Wij zijn ook geen partij in deze discussie over de grondwet. Voor ons als gemeente is het ook lastig om te bemiddelen tussen de twee partijen. Wij kunnen dominee Kort niet dwingen om met Leon Houtzager te praten.”

In zijn toespraak ging Houtzager in op de brief die de dominee schreef. Daarin riep de voorganger het Krimpens gemeentebestuur op om homo’s uit te bannen. “Daarvan deed ik aangifte. Ik wil dat niet horen in Krimpen, ik wil dat nergens horen. Toen de brief binnenkwam bij de gemeente werd die afgedaan als vertrouwelijk. We gaan het er maar niet over hebben, want dat ligt gevoelig. Ik roep op om te stoppen met wegkijken. Neem afstand van deze brief. Dat is het enige wat ik vraag.” 

Hij bedankte iedereen voor de steun die hij ontving na de uitzending van #BOOS en liet weten blij te zijn dat hij er nu niet meer alleen voor staat. Dat gevoel werd nog eens onderstreept door het nummer ‘Samen zijn’ dat alle aanwezigen met elkaar zongen.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier