Dochters brengen kaarten op de markt met tekeningen van Krimpense Marijke Mars
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Frederiek en Wendelien van Wickeren.</p>

• Frederiek en Wendelien van Wickeren.

(Foto: aangeleverd)

Dochters brengen kaarten op de markt met tekeningen van Krimpense Marijke Mars

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Ter nagedachtenis aan hun overleden moeder zijn Frederiek en Wendelien van Wickeren begonnen met MarijkeKaarten.


Via een webshop verkopen zij kaarten met daarop tekeningen die Marijke Mars uit Krimpen aan den IJssel gedurende haar leven maakte. “Tekenen en schilderen was haar lust en haar leven”, vertelt Wendelien. “Ze is daarmee begonnen toen ik en mijn zus uit huis waren en is er nooit mee gestopt. Haar potloden gingen echt overal mee naar toe.”

Vrijwilliger
Oud-schooljuf Marijke Mars woonde sinds 1973 in Krimpen aan den IJssel. Ze was jarenlang actief als vrijwilliger in zorgcentra Tiendhove en Crimpenersteyn. Elke week stuurde ze meerdere kaarten van haar eigen hand naar Krimpenaren die het moeilijk hadden. “Nu, na haar sterven, krijgen we van zóveel mensen te horen hoezeer dit gewaardeerd werd. Echt heel bijzonder.” Zelf was Marijke niet zo ‘pronkerig’. “Ze was creatief, maar tegelijkertijd ook erg bescheiden over haar werk. Terwijl ze toch hele mooie dingen heeft gemaakt.”

Net voor de zomer verkeerde Marijke Mars nog in een goede conditie. “Ze woonde zelfstandig en had nauwelijks gezondheidsproblemen”, verklaart Frederiek. “Vrij onverwacht kreeg ze pijnklachten en moest ze naar een zorghotel. Na twee weken is ze overgeplaatst naar Crimpenersteyn waar ze uiteindelijk op 12 oktober op 80-jarige leeftijd is overleden. We wilden geen standaard rouwkaart sturen, maar vonden het mooier haar tekeningen te bundelen in een boekje en dat te sturen naar familie en vrienden.”

Dat bracht de twee zussen op het idee om meer te doen met het nagelaten werk van hun moeder. Ze begonnen met een webshop - www.marijkekaarten.nl - waarop mensen kaarten kunnen bestellen met daarop de tekeningen van Marijke Mars. “Zo leven de meesterwerkjes van onze moeder voort in de kaarten”, aldus Frederiek.

Sociaal ondernemen
Gelijktijdig willen de zussen sociaal ondernemen en zetten daarvoor verschillende initiatieven op, waaronder Kaartje voor een ander. “Wij willen bewoners van Krimpen aan den IJssel de mogelijkheid bieden om, in de geest van onze moeder, een gratis kaart te sturen naar een plaatsgenoot.” 

Om dit mogelijk te maken hebben de zussen burgemeester Martijn Vroom een e-mail gestuurd. “We willen tweeduizend kaarten laten bedrukken, maar kunnen de actie niet geheel zelf bekostigen. Daarom hebben we de gemeente gevraagd om de verzendkosten te betalen.” Frederiek zou het mooi vinden als de actie slaagt, “want heel wat mensen kunnen in deze moeilijke coronatijd wel wat steun - in de vorm van een kaartje - wel gebruiken. Eén ding weet ik zeker: onze moeder zou het geweldig hebben gevonden.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier