Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Rob Glastra

Jan van Beaumontpenning voor Ad de Vaal

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • De 18e Jan van Beaumontpenning is zaterdag op feestelijke wijze uitgereikt aan Ad de Vaal (78).

Ter afsluiting van Open Monumentendag op het Kazerneplein was De Vaal gevraagd om, als majoor der artillerie b.d., iets te vertellen over de historie van de kazerne en de historische aanwezigheid van militairen in Schoonhoven.

Wending
Na zijn verhaal nam de bijeenkomst voor De Vaal een verrassende wending toen Jeroen Patijn, als voorzitter van de Historische Vereniging Schoonhoven, aankondigde dat er iets te vieren viel. Alle genodigden wisten waar het over ging, behalve het feestvarken zelf.

Na een korte toespraak van de voorzitter, waarin vooral de grote hoeveelheid activiteiten die De Vaal in de loop der jaren ontplooid heeft aan de orde kwam én de fijne manier van samenwerken, was het de beurt aan Dick de Cloe, voormalig burgemeester van Schoonhoven en beschermheer van de Jan van Beaumontpenning, om de daadwerkelijke uitreiking te verrichten. 

Zoals De Vaal opmerkte: 'Ik moet gaan oppassen als De Cloe in de buurt is’, omdat hij eerder al eens door hem was verrast met een koninklijke onderscheiding.

Schoonhovologie
De toespraak van De Cloe richtte zich met name op het educatieve karakter van de werkzaamheden van De Vaal. Hij organiseerde bijvoorbeeld tien jaar op rij de cursus Schoonhovologie, hij is de voorzitter van de stichting Stadswandelingen, is zelf ook stadsgids en hij gaf vele lezingen. Dit alles om de kennis van historisch Schoonhoven te verspreiden en te vergroten.

Vanwege de coronamaatregelen deed De Cloe de uitreiking op gepaste afstand door zijn arm te verlengen met de arm van een etalagepop.

Scoenhove
Aansluitend reikte de voorzitter het eerste exemplaar van ‘Scoenhove’ uit aan burgemeester Cazemier.

Het magazine, met als onderwerp ‘leermonumenten’, is gemaakt naar aanleiding van het thema van Open Monumentendag en die dag ook gratis onder belangstellenden verspreid. Het is de bedoeling om bij gelegenheid vervolguitgaven te doen. 

De burgemeester sprak zijn dank en waardering uit voor al hetgeen georganiseerd was en uitte de wens dat het magazine een verzamelobject wordt. 

Een eerste hint van de voorzitter op een onderwerp voor een vervolgexemplaar was ‘Olivier van Noort’.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }