Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Mark van der Horst: Hollands kampioen.
• Mark van der Horst: Hollands kampioen.

Mark van der Horst maakt grote sprongen

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Mark van der Horst (15) beleeft een topseizoen. De springer van polsstokclub Vlist werd Hollands kampioen bij de jongens en kijkt uit naar de belangrijkste wedstrijd van het jaar, het Nederlands kampioenschap.


De Hollandse titel is de eerste belangrijke prijs voor de Schoonhovenaar. Om dat resultaat te behalen moest hij leren omgaan met de spanning. “Stress deed me vaak de das om op de grote toernooien”, weet Mark. “Ik heb daar nu een foefje voor. Ik focus me op de sprong zelf, op de techniek en niet zozeer het resultaat. Iedere sprong benader ik als een gewone sprong, ook al is het middenin de finale en reuze belangrijk.” 

Langste eind
Het ging tijdens het Hollands Kampioenschap niet vanzelf. “Vooral in de finale gaven Roy Velis, Hidde van Dam en ik elkaar niets toe en gingen we steeds over elkaars sprong heen. Gelukkig trok ik aan het langste eind.”

Vervolgens: “Vooral de laatste weken zit ik in een flow en daar zijn de resultaten ook naar. Zaterdag hoop ik de koppositie in het De Samenwerking-puntenklassement te verzilveren in de laatste wedstrijd in Kockengen. Dat zou een tweede hoogtepunt zijn dit seizoen.”

Grootste concurrent van Mark is Roy Velis uit Benschop. “Knap, want hij is een paar jaar jonger dan ik. We gaan als springers goed en vriendschappelijk met elkaar om. We wisselen zelfs tips uit en geven elkaar een high-five uit na een goede sprong”, aldus de Schoonhovenaar.

Corona
Het is door corona een heel apart seizoen geworden. Mark: “We waren net enkele weken bezig toen de sportaccommodaties dicht gingen. Ik heb nog wel wat voor mezelf getraind, maar minder vaak dan dat ik me had voorgenomen.”

Mark zit in 4HAVO op het Schoonhovens College. Hij wil later misschien bij defensie werken of ‘iets’ in de muziek doen. “Ik rap ook en ben onder de naam Praight terug te vinden op Spotify. Of ik over polsstokverspringen rap? Haha, nee dat niet, al verwijs ik er wel naar. Dat ik grote sprongen maak, bijvoorbeeld.”

Zappsport
Mark is al gek van polsstokverspringen sinds hij als ‘klein ventje’ een kijkje nam tijdens een wedstrijd in Vlist. “Ik vond het fantastisch en wilde ook meedoen, maar moest eerst mijn zwemdiploma halen. Ik ben in 2012 nog op televisie geweest bij ‘Alles Kids’ en ‘Zappsport’ om te praten over polsstokverspringen. Ik had een eigen oefenpaal in de tuin staan en klom in zo'n beetje iedere lantaarnpaal in Schoonhoven.”

Mark kijkt uit naar het Nederlands Kampioenschap op 19 september in Burgum (Friesland). Naast zijn Hollandse concurrenten moet hij dan zien af te rekenen met Wisse Broekstra, het grootste Friese talent. “Hij heeft dit seizoen 19,92 meter gesprongen, ik 19,79 meter. Dat wordt dus een zware dobber. Ik hoop in ieder geval op een podiumplaats.”

Verder vooruitkijkend wil hij volgend seizoen bij de junioren weer nieuwe stappen zetten. Mark tot besluit: “Ik moet werken aan mijn aanloop en afzet, zodat ik de stok verder kan zetten. Als het even kan blijf ik deze sport zo lang mogelijk beoefenen. Gewoon knallen, dan zie ik wel hoe ver ik kom!” 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5