• Het voormalige EMK-terrein, gezien vanaf de Nijverheidstraat in Capelle aan den IJssel.
• Het voormalige EMK-terrein, gezien vanaf de Nijverheidstraat in Capelle aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Sanering Krimpense Stormpolderdijk gaat miljoenen extra kosten

Algemeen 1.695 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De omvang van de bodemverontreiniging langs de Stormpolderdijk in Krimpen aan den IJssel is veel groter dan tot nu toe verondersteld.

Daarnaast blijkt uit verificatieonderzoek dat de damwand bij de Sliksloot in een slechte staat verkeert. Zo slecht dat afgraven van vervuilde grond een risico vormt. "De damwand zou het kunnen begeven", verklaart projectleider Robbert Brandt. "We moeten 'm eerst vervangen voor we kunnen beginnen met saneren."

Bouwrijp
In maart startte uitvoerder Dura Vermeer al met het bouwrijp maken van het zuidelijke deel van het voormalige EMK-terrein. Omdat hier nooit bedrijfsactiviteiten hebben plaatsgevonden, ligt er ook geen vervuilde grond. Nu de werkzaamheden zijn afgerond, gebeurt er weinig op het terrein.

De sanering van de verontreinigde delen werd vorig jaar al gestaakt. Dit omdat de thermisch gereinigde grond - zwaar vervuilde grond moet met hitte worden gereinigd - niet meer kon worden opgeslagen. "Die markt ligt nog steeds stil", zegt Brandt. "Nu blijkt dat er veel meer verontreinigde grond ligt én we te maken hebben met een slechte damwand, hebben we besloten om even pas op de plaats te maken." De komende maanden werken alle betrokken partijen aan een stappenplan. Het staat nu al vast dat de hele sanering een stuk duurder uit gaat vallen. Een getal durft Brandt er niet aan te plakken, "maar het gaat om miljoenen euro's. Het gebied met de verontreiniging is een stuk groter dan vooraf duidelijk was.''

Dura Vermeer wil de sanering in een luchtdichte tent uitvoeren. In de tent wordt de verontreinigde grond in luchtdichte containers verpakt die per schip worden afgevoerd naar de afvalverwerker. De methode moet voorkomen dat schadelijke stoffen zich verspreiden en bewoners en bedrijven in de omgeving daar last van ondervinden.

Bezorgd
Na de bodemsanering (die wordt bekostigd door het rijk) moet het gebied worden ingericht als bedrijventerrein. Krimpen aan den IJssel ziet vooral (maritieme) bedrijven graag komen. De plaatselijke politiek is bezorgd over de laatste ontwikkelingen. Raadslid Ricardo Barkey van Leefbaar Krimpen wil van het college weten wie gaat opdraaien voor de extra kosten. Hij vraagt ook wanneer de sanering nou echt gaat beginnen. Op die vraag kan Brandt nog geen duidelijk antwoord geven. "Alles bij elkaar heeft het project een jaar vertraging opgelopen. Misschien dat we het anders aan gaan pakken, maar ik ga ervan uit dat de sanering er - in welke vorm dan ook - gaat komen."

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden