• Een Skaeve Huse, op deze foto als aanleunwoning geplaatst.
• Een Skaeve Huse, op deze foto als aanleunwoning geplaatst. Foto: aangeleverd

Dijklaan-West pikt 'sussende woorden' gemeentebestuur over skaeve huse niet

Algemeen 1.798 keer gelezen

BERGAMBACHT • Met de belofte van meer politietoezicht aan de Veerweg in Bergambacht probeert het college van B en W de gevoelens van onrust en onveiligheid over de komst van twee skaeve huse in Bergambacht weg te nemen. Dat lukte niet. Omwonenden blijven zich verzetten tegen het besluit van het gemeentebestuur.

Hoewel dhr. Van Nierop namens de bewoners van de Dijklaan-West een petitie met 529 handtekeningen tegen de komst van twee skaeve huse ('asowoningen') aan burgemeester Roel Cazemier overhandigde, had hij bitter weinig vertrouwen in een gunstige afloop. "Ik ben ontstemd en ongerust. Ik heb vanavond louter sussende woorden van het college gehoord. Niemand ging in op de keuze voor de locatie aan de Veerweg. Een verzoek om schorsing om een onafhankelijk onderzoek in te stellen wordt genegeerd. Dat is zeer teleurstellend. We zullen echter blijven vechten om bewoning te voorkomen."

Dijklaan-West balde dinsdagavond een flinke vuist tijdens de commissievergadering. De publieke tribune werd volledig bezet door bewoners uit Bergambacht als steun aan drie insprekers uit hun midden. Zij schetsten in de raadzaal in Lekkerkerk een somber beeld van het leefgenot in hun fonkelnieuwe woonwijk: overlast door hangjongeren, dealers, drugsgebruik, straatraces, loeiende brandweersirenes, doorlopend vrachtverkeer en dan ook nog twee skaeve huse voor twee asociale inwoners uit de Krimpenerwaard.

"Dat kan een kindvriendelijke wijk er toch niet bij hebben", meende mevr. Vreugdenhil. "Er wordt in het voorstel gesproken over een prikkelarme omgeving. Dan moeten deze mensen juist niet aan de Veerweg wonen."

Inspreker Diepenhorst zette vraagtekens bij het onderzoek naar de locaties. "Dat hebben uw eigen ambtenaren in sneltreinvaart gedaan. Dat is hetzelfde als de slager, die z'n eigen vlees keurt. Dat moet een extern bureau uitvoeren."

Discussie
Dergelijke geluiden waren ook uit de mond van Jan Dekker (CDA) en Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) te horen. Zij hadden de kwestie als bespreekstuk op de agenda gezet. Er was op papier een kwartier (!) uitgetrokken voor de behandeling in de commissie, maar de discussie eindigde pas na ruim tweeënhalf uur. Beide fractievoorzitters hamerden op nauwer overleg met de bewoners van de Dijklaan-West.

Burgemeester Cazemier en wethouder Leon de Wit willen wel een contactgroep in het leven roepen, maar zijn niet van plan op hun schreden terug te keren. Er was bij beiden begrip voor de onrust. "Het is nou eenmaal een gevoelig onderwerp", zei Cazemier. "We hebben echter de taak van de overheid gekregen om mensen, die niet in een woonwijk kunnen leven op een andere plek op te vangen. We hebben een zeer zorgvuldig besluit genomen. Ik kan u verzekeren dat er geen gevaar voor de omgeving is. Er zijn afspraken gemaakt over de begeleiding van de twee bewoners en de politie houdt controles. Daarmee wordt ook de door de insprekers geschetste overlast aangepakt."

Wethouder De Wit sprak van een urgente situatie. "Aan elke optie kleven bezwaren. Als je deze skaeve huse in Gouderak of Haastrecht zet, komt daar de bevolking ook in actie."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Koos Schep, Jasper Molendijk, Leo Barth en Arjen Prins heffen het glas op de start van Krimpenerwaard Werkt.
Presentatie 'Krimpenerwaard Werkt': 'herstart van Leerwerkbedrijf' Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' Sport gisteren
Afbeelding
Invulling voormalig IHC-terrein: kansen voor woningen, natuur en recreatie Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden