• Dilia Blok tijdens de installatie van burgemeester Roel Cazemier.
• Dilia Blok tijdens de installatie van burgemeester Roel Cazemier. Foto: Stephan Tellier

Dilia Blok: 'Alles valt precies op z'n plaats'

Algemeen 2.370 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Ze stuiterde vrijdagmorgen van blijdschap haast door de gangen van het gemeentehuis. Dilia Blok (51) moet de voordracht voor het burgemeesterschap van Someren nog verwerken.

"Het was een complete verrassing. Ik behoorde tot maar liefst 27 kandidaten. Dan is het moeilijk om je kansen in te schatten. Bovendien ben ik afkomstig van een lokale partij. Vanuit die gelederen worden weinig burgemeesters benoemd. Ik ben nummer dertien in Nederland. Het gesprek met de vertrouwenscommissie verliep destijds perfect. Ik had er een goed gevoel bij en mijn kennismaking met de gemeente Someren beviel uitstekend. Daarom ben ik verheugd dat alles nu precies op z'n plaats valt."

De nieuwe burgemeester straalde van oor tot oor. Donderdagavond werd ze door Someren officieel op de hoogte gebracht van haar voordracht. "Ik was op dat tijdstip hier in Lekkerkerk met de leden van Gemeentebelang Krimpenerwaard bezig met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Nadat ik de boodschap had ontvangen heb ik de radio aangezet en hoorde iedereen tijdens het verslag van de raadsvergadering van Someren dat ik was verkozen. Toen hoefde ik eindelijk m'n mond niet meer te houden."

Sinds afgelopen voorjaar werd Blok in spanning gehouden door de Brabantse politici. "In april schreef ik mijn sollicitatiebrief. Ik wilde graag nog een stap zetten. Ik heb het prima naar m'n zin als wethouder bij deze gemeente, maar je weet nooit of je na vier jaar terugkeert in het college. Ik had dit moeiteloos nog eens vier jaar kunnen doen. In de Krimpenerwaard moeten nog volop projecten in gang worden gezet of afgerond. Aan de andere kant ben ik reeds vanaf 1985 in dit gebied actief. Een nieuwe uitdaging borrelt dan vanzelf op."

Proeven
Als locoburgemeester heeft ze enkele keren kunnen proeven aan het vak. Een burgemeester heeft een andere functie dan een wethouder. "Je staat boven de partijen en je hebt de gemeentelijke regie in handen. Ambitieus ben ik altijd geweest. Ik kan me met veel enthousiasme en positiviteit aan het werk zetten. Bij mij is het glas halfvol, niet halfleeg. Ik probeer resultaten te bereiken en geef niet snel op. Dat kwam blijkbaar ook over op de vertrouwenscommissie. In het persbericht ben ik omschreven als een 'krachtige, innemende persoonlijkheid'. Daar ben ik best trots op."

Het is kort dag voor de vertrekkende wethouder, die op 4 december door Wim van de Donk, Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, wordt geïnstalleerd. Intussen is er nog genoeg te doen in de Krimpenerwaard. "De scheidende burgemeester van Someren, Alfred Veltman, wilde graag enkele maanden voor de verkiezingen ruim baan maken voor zijn opvolger. Daarom is voor deze datum gekozen. Voor mij is dat ook een prima moment, want nu weet iedereen waar hij aan toe is."

Dilia Blok is donderdagavond nog naar Someren gereden om de felicitaties in ontvangst te nemen. "Ik heb een korte nacht beleefd, maar wel eentje die me lang zal heugen."

Loopbaan
Dilia Blok uit Berkenwoude begon haar politieke loopbaan in 1985 als steunfractielid van Gemeentebelang Bergambacht. Later werd ze raadslid. Nadat partijgenoot Arie van Erk in 2005 tot interim-burgemeester werd benoemd vroeg hij Dilia Blok om aan te treden als wethouder.

Na de samenvoeging van de vijf gemeenten tot de gemeente Krimpenerwaard trad ze op 1 januari 2015 opnieuw aan als wethouder en hield ze zich bezig met ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, monumentenzorg, toerisme en recreatie.

Ze heeft haar baan als unithoofd in het Erasmus Medisch Centrum in 2015 opgezegd vanwege tijdgebrek.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden