Foto: ingimage

Geen draagvlak voor vlag in Papendrechtse raadszaal

  •   63 keer gelezen

PAPENDRECHT • Er komt voorlopig nog geen Nederlandse vlag in de raadszaal van de gemeente Papendrecht. Een voorstel van het PAB (Papendrechts Algemeen Belang) hierover werd niet aangenomen.

André Stremler (PAB) vertelde dat hij op het idee voor een vlag in de raadszaal was gekomen door de vlag die sinds kort in de Tweede Kamer hang. "Een vlag geeft een gevoel van saamhorigheid en trots. Met een vlag in de raadszaal kunnen we ook op waardige manier de inrichting van de raadszaal afronden."

Niemand in de Papendrechtse raad kon daarmee tijdens de commissievergadering van afgelopen maandag mee instemmen. Het meest gehoorde argument was dat er al vlaggen hangen voor het gemeentehuis, waaronder de Nederlandse vlag en de Papendrechtse vlag.

Daarnaast vond met name Trijntje van Es (D66) dat de kleur blauw van de Nederlandse vlag vloekt met het blauw in de raadszaal.  "Het blauw in onze raadszaal lijkt daardoor vies", aldus mevrouw Van Es. "Ik mis de uitwerking wat de kleurcodes zijn, materiaal en formaat en op welke plaats in de raadszaal." Los daarvan vond D66 de vlag in de raadszaal niet nodig, omdat hij buiten al hangt.

Kees de Ruijter (ChristenUnie) noemde het voorstel van PAB symboolpolitiek. "Je hoeft geen vlag hier te plaatsen om je Nederlander te voelen. De vlag hoort buiten te hangen."

Toen zich een duidelijke meerderheid aftekende tegen de Nederlandse vlag in de raadszaal, stelde Ruud Lammers (OP) voor om als tussenoplossing een Nederlandse vlag te plaatsen in de hal van het gemeentehuis. "Dat zie je in andere Europese landen ook regelmatig."

Het PAB neemt het voorstel voor de Nederlandse vlag in de raadszaal in beraad en komt waarschijnlijk binnenkort met een nieuw, uitgewerkt voorstel. D66, GroenLinks en ChristenUnie vinden dit verspilde moeite. Partijen als CDA, VVD en OP zagen graag een uitgewerkt voorstel tegemoet, maar lieten duidelijk weten te twijfelen of het wijs en mooi is om een Nederlandse vlag in de raadszaal te plaatsen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
reageer als eerste
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK