• Wim Verwoerd.
• Wim Verwoerd.

Nieuw boek van Lekkerlander Wim Verwoerd: 'Het bloed schreeuwt uit de aarde'

Algemeen 1.297 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Deze week verschijnt het aangrijpende boek 'Het bloed schreeuwt uit de aarde', geschreven door Wim Verwoerd uit Nieuw-Lekkerland. Het beschrijft in 464 bladzijden, inclusief foto's en kaarten, de hartverscheurende geschiedenis van eeuwenlange Jodenvervolging in christelijk Europa. 

De kerkvaders, de kerkelijke wetten, getto's, de verdrijvingen, de massaslachtingen, het komt allemaal aan de orde. Er is ook uitgebreide aandacht voor de onbekende 'Shoa door kogels' in Oost-Europa en voor de Shoa in Nederland. Aan het eind van het boek gaat de schrijver ook in op wat de Bijbel zegt over het vergieten van onschuldig bloed en de consequenties daarvan voor Europa.

Naast zijn dagelijks werk als buschauffeur is Wim oudste in de Messiaanse Gemeente in Nieuw-Lekkerland en is hij met zijn vrouw en anderen actief voor Stichting Roechama. Deze stichting biedt structurele hulp aan Joodse mensen in Oost-Europa. Er zijn in de loop van bijna twintig jaar voor deze stichting tientallen reizen gemaakt naar met name Oekraïne om goederen weg te brengen, maar vooral ook om de honderden gesponsorde Joodse personen en gezinnen te bezoeken. Tijdens deze reizen hebben er ook veel persoonlijke ontmoetingen met Joodse overlevenden van kampen en getto's plaatsgevonden. Zij deelden hun aangrijpende verhalen met Wim en zijn vrouw, die goed Russisch kent. Deze ontmoetingen en ook de bezoeken aan tientallen massagraven en kampen in Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Polen en Oekraïne zijn van grote invloed geweest op het ontstaan van het nieuwe boek. 

"Aan het einde van het boek ga ik in op wat de Bijbel zegt over vergieten van onschuldig bloed", legt Verwoerd uit. "Er ligt een schuld op ons werelddeel Europa en om dat te kunnen begrijpen is het zo belangrijk dat we de geschiedenis kennen."

Op zaterdagavond 30 november is er een boekpresentatie in het Carillon in Nieuw-Lekkerland. U kunt zich aanmelden via de website www.hetbloedschreeuwt.nl. Toegang is gratis. Het boek kan ook besteld worden via de website www.hetbloedschreeuwt.nl en is tevens verkrijgbaar bij de christelijke boekhandel.

Het boek kan voor € 19,50 ook besteld worden via de website www.hetbloedschreeuwt.nl en is tevens verkrijgbaar bij de christelijke boekhandel.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden