<p>&bull; Ferry hoopt op helpende handen. En op donaties in de vorm van kattenvoer.</p>

• Ferry hoopt op helpende handen. En op donaties in de vorm van kattenvoer.

(Foto: Nanda van Heteren)

Egelopvang in Papendrecht zoekt hulp vanwege het grote aantal egels

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Beheerder Ferry van Jaarsveld van de egelopvang Papendrecht zoekt hulp. Doordat het spitsuur is met logees, kan de huidige ploeg niet alle beestjes goed verzorgen.


Sinds het begin van 2021 heeft de organisatie al 424 diertjes opgevangen. Vorig jaar juli was dat aantal 352. Het recordjaar 2020 van bijna duizend egels wordt mogelijk verbroken.

Piek
Beheerder Ferry van Jaarsveld vertelt: “De egelopvang is er voor zieke, zwakke of gewonde egels. Mensen die zo’n egel vinden, weten niet hoe ze kunnen helpen en bellen ons. Onze piek begint altijd rond juli. Dit wordt veroorzaakt doordat mannetjes op zoek gaan naar vrouwtjes, de dames zich voorbereiden op de bevalling en doordat de baby’s hun moeder kwijtraken. Van dat soort egels krijgen we er veel binnen deze periode.”

Handen in haar
De egelopvang werkt goed samen met andere opvangcentra in het land. “Maar we hebben momenteel ook veel egels te logeren. Als we echt hulp tekort blijven houden, dan moeten we misschien een beroep op andere centra doen. We blijven onze collega’s natuurlijk ook helpen, maar zitten momenteel zelf echt met de handen in het haar.”

Rommelhoekje
Ferry hoopt dat inwoners van Papendrecht en omgeving de egels ook zelf willen helpen door een rommelhoekje in de tuin te maken. “Daar kunnen de mannetjes en vrouwtjes elkaar ontmoeten om uiteindelijk een nestje te maken. Tussen die blaadjes, takjes en aarde krioelt het van insecten, dus de egels hebben dan ook te eten. Naast een schuilplek en een natuurlijke voedselbron, die aangevuld kan worden met kattenbrokjes, is water aanbieden ook aan te raden. Dat kan in een schaaltje, maar als er een vijver in de buurt is, is dat ook prima. Als het water maar op peil is.”

Vrijwilligers nodig
De opvang is op zoek naar extra medewerkers. “We zoeken per dag één persoon, behalve op woensdag. Vrijwilligers zijn nodig voor hulp bij het schoonmaken, eten geven en eventuele medische zorgverlening. Iedereen die het leuk vindt om vrijwillig met egels te werken, is welkom om een dag of dagdeel te helpen. Er is geen voorkennis voor nodig.”

Werkdag
“Een werkdag voor vrijwilligers begint om negen uur. ’s Ochtends doen we de grote verzorging. We maken alle hokken schoon, voeden alle dieren, al dan niet met een speentje, geven eventueel medicatie en doen onderzoek onder de microscoop. Uiteraard houden we tussen de bedrijven door ook gezellig pauze met elkaar en hebben we tijd voor een praatje. Tussen de middag maken we de opvang schoon en voeren we de kleintjes. Als het nodig is, dan geven we aan het einde van de dag de tweede medicatie. Ook krijgen de baby egels dan weer te eten, zodat ze goed kunnen groeien bij ons.”

Mensen kunnen zich opgeven voor het vrijwilligerswerk door een e-mail te sturen naar egelopvang.papendrecht@dierenbescherming.nl ”In dat bericht kunnen mensen aangeven op welke dag zij kunnen en of ze een hele dag of dagdeel beschikbaar zijn. Na een gesprek en natuurlijk een inwerktraject kunnen vrijwilligers met ons aan de slag.”

Kattenvoer
Helpen kan ook op een andere manier. “Wij zijn op dit moment ook erg geholpen met een gift in natura”, aldus Ferry. “Het schenken van kattenvoer bijvoorbeeld, want dat is wat egels eten. In de verblijven liggen oude kranten, dus die zijn ook altijd welkom.”

Dierenambulance
Mensen die een egel in nood aantreffen, kunnen overdag altijd naar de opvang bellen (088-3437231). “Wij kunnen dan direct reageren en helpen de tijd te overbruggen totdat de egel in de opvang is. Doordat we zo druk bezig zijn met het verzorgen van onze huidige egels, lezen wij vaak onze e-mail niet overdag. Hulp kan door de drukte dan te laat komen. Als het echt dringend is, kunnen mensen ook altijd meteen de dierenambulance bellen. Hun telefoonnummer voor noodgevallen is: 144. De egels worden opgehaald en naar ons gebracht.”

Nanda van Heteren

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5