Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Papendrecht schrapt bezuiniging op kwaliteit groenonderhoud

Algemeen 268 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht gaat toch niet extra bezuinigen op het groenonderhoud.

Het gemeentebestuur was van plan om minimaal 106.000 euro minder te gaan uitgeven aan het onderhoud van het openbaar groen in de gemeente. Deze bezuiniging maakt onderdeel van een heel groot pakket aan bezuinigingen dat nodig is om Papendrecht weer financieel gezond te krijgen.

Maar de kwaliteit van het groenonderhoud mag niet verder achteruit gaan, vinden de fracties van PAB, GroenLinks en de PvdA in Papendrecht. Zij kregen steun van het CDA, ChristenUnie en de SGP. Alleen de VVD en D66 stemden tegen.

Raadslid Jaap Hoogeveen (PAB) legde uit waarom zijn partij vond dat er niet verder bezuinigd moet worden op het groenonderhoud. “Als deze bezuiniging doorgaat, dan gaat tweederde van het openbaar groen in Papendrecht er onverzorgd uitzien, dat is slecht voor het welbevinden van mensen. Veel inwoners van Papendrecht vinden het nu al minimaal wat er wordt gedaan.”

Daarnaast twijfelt zijn partij aan de haalbaarheid van de beoogde bezuiniging. Hoogeveen: “Als er minder geschoffeld wordt, is er meer werk te doen áls er dan een keer wél geschoffeld wordt. Hoveniers zullen dan meer geld vragen als ze gaan schoffelen in Papendrecht en dan is er geen bezuiniging behaald.”

De indieners van de motie vonden dat er in de afgelopen jaren al voldoende is bezuinigd op het groenonderhoud in Papendrecht.

Om te voorkomen dat Papendrecht nu met een gat in de begroting komt te zitten, stelden ze voor om juist te investeren in vernieuwingen. “Ga versneld over op led-verlichting en elektrisch vervoer. Dat levert besparingen op.” Ook werd opgeroepen om te onderzoeken of er nog meer efficiency-mogelijkheden zijn te behalen in het groenonderhoud.

Het gemeentebestuur van Papendrecht moet nu aan de slag met de motie, maar doet dat met tegenzin. “De motie rept van een verdere efficiency-slag, het college ziet die niet”, betoogde wethouder Arno Janssen tijdens de behandeling van het onderwerp. Zijn redenatie werd niet opgepakt. Het gemeentebestuur mag van de raad niet bezuinigen op het groenonderhoud en moet op zoek naar manieren om het gat in de begroting te dichten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden