Foto: nl.123rf.com

Papendrecht doet niet mee aan vuurwerkshow op Drierivierenpunt

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Een meerderheid van de gemeenteraad van Papendrecht heeft besloten om niet mee te doen aan een vuurwerkshow op het Drierivierenpunt. ‘Te duur’ en ‘het helpt niet om de vuurwerkoverlast te verminderen’ waren de belangrijkste argumenten van de tegenstemmers.


De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht organiseren samen een vuurwerkshow en hadden, vanwege de ligging, aan Papendrecht gevraagd om mee te doen. De kosten voor Papendrecht zouden uitkomen op 18.000 euro.

In de Papendrechtse raad stemden PAB, VVD, ChristenUnie, SGP, PvdA en één van de twee raadsleden van OP tegen. Samen zijn ze goed voor 16 van de 23 zetels in de gemeenteraad.

Extra handhaven
Het kon er bij het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) niet in dat een vuurwerkshow van 15 of 20 minuten zou bijdragen aan het verminderen van de overlast voor mens en dier. “Wij willen dat er extra gehandhaafd wordt in de feestmaanden, zodat het van november tot en met januari voor iedereen een feest is”, betoogde fractievoorzitter Martin Verweij van het PAB.

Sophia de Keizer (VVD) voerde vooral financiële redenen aan om tegen te stemmen. “Het is niemand ontgaan, we moeten bezuinigen. Het is dan niet uit te leggen dat we in een paar minuten tijd 18.000 euro de lucht in schieten. We zeggen niet ‘nooit doen’, maar nu niet.”

Landelijke trend
Leon van den Dool (CDA) vond juist dat een gezamenlijke vuurwerkshow een eerste stapje zou kunnen zijn in het verminderen van vuurwerkoverlast. “We zien een landelijke trend dat het zelf afsteken van vuurwerk steeds minder gebeurt. Wij vinden dat we mee moeten ontwikkelen en een gezamenlijke vuurwerkshow moeten organiseren, met kraampjes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en elkaar het beste kunnen wensen. Zo verminderen we geleidelijk van jaar tot jaar de overlast en het aantal slachtoffers, zonder dat we direct een totaalverbod opleggen.”

D66 stond aan de wieg van het idee voor een gezamenlijke vuurwerkshow. Ondanks de Papendrechtse afwijzing gelooft de partij er nog steeds in. Fractievoorzitter Trijntje van Es trok de vergelijking naar het roken. “Wie had twintig jaar geleden gedacht dat we nu in rookvrij gebouw zouden zitten? Maar dat is nu heel normaal. Zo zal het ook met vuurwerk gaan. Zo’n gezamenlijke show gaat er komen, het kan een jaar duren, of vier jaar, maar hij komt.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5