Afbeelding
Foto: Fietsersbond Drechtsteden

Ernstige hinder dreigt voor fietsers van en naar Dordrecht door werk aan N3-brug

Algemeen 925 keer gelezen

DORDRECHT/PAPENDRECHT • De Fietsersbond Drechtsteden maakt zich ernstig zorgen over de overlast die gaat ontstaan door werkzaamheden aan de fietsroute op de Merwedebrug naar Papendrecht in het najaar.

Fietsers tussen Dordrecht en Papendrecht moeten fors omrijden of gebruik maken van een extra pont bij de brug.

Voor fietsers uit Stadspolders, de Hoven en Dubbeldam dreigt daarnaast dubbel hinder. Ook richting Sliedrecht en Biesbosch moet flink worden omgereden vanwege de aanpak van een andere brug, de Blauwe brug, gelegen naast de spoorbrug over het Wantij.

Bruggen vernieuwd
Twee Dordtse brugverbindingen worden in het najaar nagenoeg gelijktijdig vernieuwd. Het gaat om de Merwedebrug, de brug over de Merwede en de Blauwe brug over het Wantij, vlak naast de spoorbrug in Stadspolders. Herstel en aanpassingen van beide bruggen zijn nodig. De constructie en dek van het fietspad op de Papendrechtse brug zijn versleten.

De Blauwe brug wordt geschikt gemaakt als tweede toegang voor de nooddiensten om de Staart te bereiken. Een al jarenlange bestaande wens van de brandweer.

Deze werkzaamheden vragen om tijdelijke maatregelen om te voorkomen dat fietsers kilometers moeten omrijden. Mede onder invloed van signalen van de Fietsersbond worden pogingen ondernomen om de overlap in tijd zoveel mogelijk te verminderen.

Pontje naast de brug
De Fietsersbond had het liefst gezien dat fietsers tijdens de werkzaamheden gebruik zouden kunnen blijven maken van de Merwedebrug, maar Rijkswaterstaat heeft besloten om dat niet te doen. In plaats daarvan komt er een oplossing met een extra pontverbinding ter hoogte van de Merwedebrug voor fietsers.

Fietsende bewoners van Stadspolders richting Papendrecht en omgekeerd krijgen nu de keuze: de extra pont nemen of fietsen via de Baanhoekbrug naar Papendrecht, bijna vijf kilometer omrijden.

Het effect van de werkzaamheden aan de Blauwe brug treft vooral fietsers van en naar het oostelijk gedeelte van Stadspolders, de Hoven en oostelijk Dubbeldam.

Kritisch volgen
De Fietsersbond blijft deze kwesties kritisch volgen. Daarbij gaat het om de onderlinge planning van de werkzaamheden aan beide bruggen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, meer na elkaar dan gelijktijdig. Verder is het inzetten van een extra pont qua effect nog onduidelijk.

 Frequentie, capaciteit, ligplaatsen, kosten zijn nog onbekend. De Fietsersbond dringt aan op een intensievere inzet van de betrokken gemeenten om de fietsersbelangen, van onder meer zeer veel scholieren, stevig te behartigen en de nadelen zoveel mogelijk te minimaliseren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden