Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Stockfoto 123RF

Pvda en D66 vragen college Papendrecht om meer informatie over corona

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Bij de fracties van de PvdA en D66 in de Papendrechtse gemeenteraad leven veel vragen over de aanpak van corona in Papendrecht en de situatie in hun dorp met betrekking tot de ziekte.


Ze hebben hierover vragen gesteld aan het gemeentebestuur, omdat dit in een reguliere vergadering niet lukte. De fracties van de PvdA en D66 kregen eerder deze week een mailtje van burgemeester Aart-Jan Moerkerke waarin hij duidelijk maakte dat er tijdens een fractievoorzittersvergadering geen ruimte was om coronacrisis-gerelateerde vragen te beantwoorden.

"Daarnaast is er geen andere vergadering gepland waarin onze vragen wel gesteld en beantwoord kunnen worden", vertelt Derya Karso van de PvdA.

Informatie ontbreekt
"Veel gemeenten informeren hun raad met grote regelmaat tijdens deze crisis, via burgemeester én wethouders in een presidium en via raadsinformatiebrieven", vervolgt Derya. Omdat het haar en de D66-fractie aan informatie ontbreekt, hebben ze een aantal schriftelijke vragen gesteld aan het college om duidelijkheid te krijgen over de corona-situatie in Papendrecht.

"In andere gemeenten stuurt het college updates vanuit de Veiligheidsregio door naar gemeenteraden. Zij vullen dit doorgaans aan met lokale informatie. Is het college bereid, om dit ook te doen in de vorm van een raadsinformatiebrieven?", dat is één van de vragen van de PvdA en D66 in Papendrecht.

Anderhalve meter samenleving
Verder vragen PvdA en D66: "De premier riep iedereen op in zijn eigen organisatie de vertaling te maken naar de anderhalve meter samenleving. Wordt concreet gewerkt aan een herindeling van de raadszaal en andere maatregelen om dit mogelijk te maken in de komende tijd? Wordt er nagedacht en concreet gepland op hoe we normale democratische processen lokaal kunnen opstarten, inclusief het kunnen volgen van debatten door inwoners, inspraak en participatie?"

En: "Heeft het college zicht op hoe de samenleving zich voorbereidt op de anderhalve meter samenleving?"

Updates
Ook vragen beide partijen zich af hoe er door het college cq de burgemeester gecommuniceerd wordt met inwoners. Derya: "Dit vragen wij omdat we andere burgemeesters bijvoorbeeld op Twitter de inwoners zien aanspreken met diverse mededelingen en updates. Zo zien we bijvoorbeeld wat andere gemeenten van plan zijn met de komende Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag."

Ook willen PvdA en D66 graag een doorkijkje naar de situatie na 1 juni. "Denkt het college al na over het niet laten doorgaan van evenementen na 1 juni? Wordt al nagedacht over alternatieven die wel mogelijk zijn? Bijvoorbeeld voor de viering van 75 jaar vrijheid."

Verder verwijzen de partijen naar de actie in Alblasserdam, waar de gemeente de actie 'koop lokaal' houdt in samenspraak met de ondernemers aldaar. PvdA en D66 willen weten of het college in Papendrecht ook iets dergelijks van plan is.

Ontwikkeling corona
Ten slotte willen de partijen graag meer informatie over de ontwikkeling van het corona-virus in Papendrecht. "Hoe is de situatie in onze verpleeghuizen? Hoe is de situatie nu met onze Wmo-cliënten met het (gedeeltelijk) weggevallen van zorg en huishoudelijke hulp? Is er contact met alle scholen in Papendrecht en is er een totaaloverzicht van hoeveel kinderen niet aan thuisonderwijs deelnemen? Wat doen straatcoaches (anders dan online contact) voor onze jongeren? 1. Wat is het nieuws van ondernemers/winkeliers? In de media hebben vastgoedbeleggers en –eigenaren hun achterban opgeroepen om de huren van winkeliers voor drie maanden op te schorten. De gemeente Papendrecht heeft nog enkele winkelpanden in de verhuur en heeft een voorbeeldfunctie. Kan dit worden uitgevoerd en eventueel maatwerk worden geleverd? Zijn er al aanvragen binnen gekomen, bijvoorbeeld van de sportverenigingen en de school Reveles, voor kwijtschelding/uitstel van huurbetaling?", zijn enkele vragen die leven bij de partijen.

De vragen van PvdA en D66 zijn ingediend via een zogenaamde artikel 40-procedure. Dat betekent dat het college maximaal 30 dagen de tijd heeft om te antwoorden.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier