INGEZONDEN MEDEDELING

4 tips voor duurzame buitenverlichting

  •   44 keer gelezen

We wonen, werken en leven steeds duurzamer. Niet alleen heeft dit een goede impact op het milieu, maar ook nog eens op je portemonnee. Nu zijn er allerlei manieren om binnen zo duurzaam mogelijk te 'verbruiken'. Je kiest voor specifieke verlichting, schaft energiezuinige apparatuur aan en installeert allerlei systemen om zo duurzaam mogelijk te wonen en leven. Maar hoe kun je ook buiten duurzamer verbruiken en hierdoor op de energierekening besparen? We geven je een aantal handige tips om ook de buitenverlichting zo duurzaam mogelijk te maken.

1. Schaf solar verlichting aan
Solar buitenverlichting is de ideale manier om de juiste verlichting te hebben, zonder hier veel in te hoeven investeren. Niet alleen zijn solarlampen vaak vrij goedkoop in aanschaf, ook zie je het verbruik niet terug op de energierekening. Solarlampen hebben namelijk geen energie nodig van een stopcontact of batterij, maar gebruiken het natuurlijke buitenlicht om energie op te wekken. Met kleine zonnepanelen vangt de solar buitenverlichting het natuurlijke licht op, en zet dit op een later punt om tot de energie die nodig is om je tuin te verlichten. 

Een solar wandlamp buiten geeft daarnaast evenveel licht als een 'normale' buitenlamp, zonder het prijskaartje dat eraan hangt!

2. Installeer sensoren
Een andere manier om buiten zo duurzaam mogelijk te verlichten is door sensoren te installeren. Op deze manier worden bepaalde onderdelen in de tuin en rondom het huis alleen verlicht wanneer er beweging geconstateerd wordt. Ideaal om bijvoorbeeld tuinpaden, de garage of een schuur te verlichten. Zodra jij over je tuinpad begint te lopen springt de verlichting automatisch aan en kun jij precies zien waar je loopt. Wordt het tuinpad even niet gebruikt, dan staat de verlichting ook niet onnodig te branden. En dat bespaart je flink wat op de energierekening! Daarnaast zijn dit soort bewegingssensoren ook ideaal om ongewenste bezoekers te weren. Het felle licht van een goede buitenlamp dat aanspringt zodra er beweging geconstateerd wordt schrikt iedere ongewenste bezoeker af.

3. LED verlichting
Heb je bepaalde locaties rondom de woning waar weinig daglicht komt en waar je toch goede buitenverlichting wilt hebben? Installeer hier dan LED buitenverlichting. De LED lampen zijn de meest duurzame vorm van verlichting op de markt op dit moment. Een LED lamp is wat duurder in aanschaf, maar gaat vervolgens ook jaren mee. Daarnaast verlicht de LED lamp direct op volle sterkte, is er dus geen sprake van een 'opwarmtijd', en gaat er geen energie verloren. De installatie van LED lampen kan je al snel tientallen euro's per maand op de energierekening besparen; het is dan ook niet voor niets dat deze lampen zo populair zijn!

4. Gebruik slimme systemen
Misschien maak je in huis al langer gebruik van slimme verlichtingssystemen; en deze kun je ook buiten gewoon gebruiken. Met een slim verlichtingssysteem sluit je alle lampen in (of in dit geval rondom) de woning aan op een centraal systeem vanaf waar je alle lampen kunt bedienen. Dit betekent niet alleen dat je jouw verlichting makkelijk aan en uit kan zetten, maar ook dat je de kleuren aan kunt passen of de verlichting kunt dimmen om extra sfeer te creëren. Ideaal voor de achtertuin!

Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }