Afbeelding

Rob & Robbies Streekvertelsels: Het spookhuis van Bruchem

Algemeen 221 keer gelezen

Rob & Robbies Streekvertelsels

Het schilderachtige Bruchem is misschien wel het laatste dorp waar je een spookhuis zou verwachten. Toch staat midden in het dorp, tegenover de kerk, een statig huis met een spookachtige reputatie: Huize Groenhoven.

Groenhoven is een treffend voorbeeld van coulissen-architectuur, waarbij de façade van het huis een veel monumentaler gebouw veronderstelt dan werkelijk het geval is. De architectonische nadruk is op de façade gevestigd, met hoge ramen, een middenrisaliet met elegante empirevensters en een kolosale orde in Toscaanse trant. Groenhoven werd in 1842 gebouwd door burgemeester Hendrik Brouwers, die het als woonhuis betrok. Lang blijft Groenhoven in handen van dezelfde familie die het in 1873 overdraagt aan Hendrik Adrianus de Geus, die getrouwd was met een zus van de burgemeester. In 1960 wordt het huis definitief van de hand gedaan en komt het in handen van wijnimporteur Sontrop, waarna het in 1974 dienst doet als gezinsvervangend tehuis voor ex-psychiatrische patiënten. In die periode wordt Groenhoven ook als Boeddhistisch opleidingscentrum genoemd. Als het in 2006 verkocht wordt aan een belegger, krijgt het huis al snel een horecabestemming die in 2014 ten onder gaat.

Al lijkt de geschiedenis van Groenhoven niet opvallend, toch vinden er onheilspellende situaties plaats. Enkele jaren geleden lieten gasten weten zich er nerveus en ongemakkelijk te voelen en namen er een kille en huiveringwekkende sfeer waar. Daar kwam bij dat bier- en wijnglazen uit zichzelf omvielen, kelners meer dan normaal struikelden terwijl er niets voor hun voeten lag, gasten van de trap werden geduwd door een 'onzichtbare hand' en glazenwassers van hun ladders werden gegooid, de laatste met noodlottige afloop. Spokenjagers en paragnosten zien hierin het werk van een klopgeest. De rust zal terugkeren als de kwelgeest verdreven is.

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stroomverbruik wisselt per dagdeel.
Ondernemers bedrijventerrein Schelluinen-West: wellicht onderzoek naar energiecoöperatie Zakelijk 21 uur geleden
Afbeelding
Alblasserwaardse dammers De Kroonschijf aan kop bij Nederlands kampioenschap dammen in Papendrecht met korte video en foto's 22 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking in Giessenburg met bijeenkomst in kerk, bloemlegging en defilé Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden