• Frans van Run gaat met pensioen.
• Frans van Run gaat met pensioen. Foto: Janneke Boogaard

Frans van Run hangt zijn schaar aan de wilgen

Algemeen 1.723 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Herenkapper Frans van Run gaat na 47 jaar met pensioen.

Eind deze maand gaat de deur van de kapsalon aan de Johan van Oldenbarneveldtstraat definitief dicht. Op 3 februari volgt nog een afscheidsfeestje voor de klanten in De Grote Aak. Daarmee sluit Van Run een tijdperk af.

Ouders
"Ik ben op mijn vijftiende begonnen met werken in de kapsalon van mijn ouders in Horssen", vertelt hij. "Ook mijn broer en mijn vier zussen zijn in dit vak terechtgekomen. Dat was destijds geen keus, je moest meewerken. Maar ik heb er nooit spijt van gekregen."

Alleen heren
Van Run is altijd alleen heren blijven knippen. "In mijn tijd was dat een aparte opleiding, en terecht. Ik vind nog steeds dat het een ander vak is dan dameskapper." Als herenkapper had hij het bovendien druk genoeg en zijn creativiteit kon hij voldoende kwijt, bijvoorbeeld door mee te doen aan internationale wedstrijden.

Eigen zaak
Op zijn 23e begon Frans van Run voor zichzelf in Zaltbommel. Na een aantal jaren werken in onder andere Nijmegen kreeg hij de kans om de kapsalon van de familie Van Maren over te nemen. "De eerste negen jaar werkte ik alleen, daarna hebben we de kapsalon verbouwd en uitgebreid, en zijn we ook dames gaan knippen. Dat liep goed, maar het was moeilijk om goed personeel te krijgen en te houden."

Band
Sinds 1994 werkt de kapper weer alleen in zijn salon. "Dat betekent ook dat je een band opbouwt met je klanten. Ik heb ook alleen maar vaste klanten. Van sommige ken ik de kinderen en kleinkinderen."

Nooit ziek
Al die contacten zal hij missen. "Maar ik ben blij dat ik niet hoef te stoppen vanwege mijn gezondheid. Ik ben al die jaren nooit ziek geweest." Wel heeft hij twee nieuwe heupen. Beide keren was hij vier weken na de operatie weer aan het werk.

Op zoek
"Toen ik 65 werd heb ik besloten op mijn zeventigste te stoppen. We hebben genoeg hobby's en we passen op ons kleinkind. De kapsalon gaan we eerst als hobbyruimte gebruiken en later bij onze woning betrekken, zodat we gelijkvloers kunnen wonen. Voor mijn klanten vind ik het vervelender, zij moeten na al die tijd op zoek naar een andere kapper."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Aartje en Mariëtte in de stallen van IJsboerderij Middelbroeck.
IJsboerderij Middelbroeck viert 25-jarig bestaan: 'Het geheim is niet bemoeien' Zakelijk 16 uur geleden
• Het brandweerteam van Groot-Ammers.
Open dag bij de brandweer in Groot-Ammers, met blusrobot, drones en een hoogwerker Nieuws gisteren
• De deelnemende winkeliers van de Graanbuurt.
Week van de Stenen Winkel bij acht winkeliers in de Graanbuurt in Giessenburg Zakelijk 7 mei, 11:28

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden