• Aan het eind van de avond konden de Zuilichemmers hun opmerkingen nog kwijt op papier.
• Aan het eind van de avond konden de Zuilichemmers hun opmerkingen nog kwijt op papier. Foto: Britta Alink

'Zuilichem wil gewoon geen extra arbeidsmigranten'

Algemeen 615 keer gelezen

ZUILICHEM • Zuilichem ziet de mogelijke huisvesting van een paar honderd arbeidsmigranten op het terrein van de Heeren van Suylichem totaal niet zitten. Dat bleek woensdagavond tijdens een informatieavond in Gambora in Gameren.

Rond de driehonderd mensen kwamen er op af om te luisteren naar het verhaal van wethouder Adrie Bragt. Aan het eind van de rustig verlopen avond konden zij hun mening op papier zetten. En die meningen logen er niet om. "We willen het gewoon niet!", schreef iemand. Het grootste bezwaar hebben de inwoners tegen het grote aantal mensen dat in de nieuw te bouwen units aan de rand van het dorp.

Onacceptabel

Zuilichem telt ongeveer 1600 inwoners. "Hier wonen op dit moment al 150 arbeidsmigranten", zei vice-voorzitter Chris van Herp van de Dorpsraad. "Er komen er zeker 250 bij vanwege de nieuwe grote aardbeienkas, die hier wordt gebouwd. Dat is 25 procent van het totaal aantal inwoners. Als er straks nog 400 bijkomen, zijn het er 800. Dat is 50 procent van de totale bevolking. Die komen te wonen aan de voordeur van ons dorp, het is een tsunami van arbeidsmigranten. En dat is absoluut onacceptabel."

Volgens Van Herp ligt het veel meer voor de hand om al die medewerkers van kassen te huisvesten in de kern Zaltbommel. "Daar zijn de sociale voorzieningen, daar zijn de winkels, de horeca. Zaltbommel ligt centraal in de Bommelerwaard, het is de ideale oplossing."

Hij kon rekenen op een luid applaus, terwijl iemand op de achtergrond een groot spandoek liet zien met daarop de tekst 'Maak van Zuilichem geen Oostblok'.

Beleid

Wethouder Bragt benadrukte dat er nog geen concrete plannen zijn voor huisvesting aan de entree van het dorp. "Er ligt een verzoek van een ondernemer, die daar iets wil bouwen", legde hij uit. "Dat verzoek past in het beleid dat de gemeenteraad heeft vastgesteld, namelijk huisvesting aan de rand van de kernen. Als college moeten wij daar iets mee. We hebben op dit moment een probleem met huisvesting van arbeidsmigranten. Ze wonen nu vaak op plekken waar we ze niet willen hebben. Deze avond is om te horen wat u er van  vindt. We gaan heel serieus om met uw kritiek, maar geef het college de kans om daar fatsoenlijk op te reageren."

In het beleid van de gemeente staan geen aantallen arbeidsmigranten genoemd, merkte een inwoner op: "En daarmee heeft u een fout gemaakt." Wethouder Bragt gaf de inspreker daarin gelijk

Zoethoudertje

Hij kon de inwoners niet echt geruststellen. Vanuit de zaal klonk veel gemor. "Deze avond is een zoethoudertje", vond een aanwezige. "Wordt er echt iets gedaan met wat wij zeggen? Of duwt u het plan gewoon door? Wij willen het gewoon niet."

De wethouder beloofde met alle kritische opmerkingen aan de slag te gaan. "Maar ik maak deel uit van het college, ik kan hier vanavond niet zomaar zeggen 'we stoppen er wel mee'." Op de suggestie van een aanwezige om de inwoners ook een mogelijkheid te geven om digitaal hun mening te geven, reageerde hij positief.

Klankbordgroep

Het is de bedoeling dat er binnenkort een klankbordgroep gevormd wordt, waar inwoners samen met onder andere ambtenaren en de dorpscoördinator verder gaan praten over oplossing voor huisvesting.

Britta Alink

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
• Via de facebookpagina 'wij zijn tegen 300 arbeidsmigranten in Zuilichem' werd woensdag deze poster verspreid.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Aartje en Mariëtte in de stallen van IJsboerderij Middelbroeck.
IJsboerderij Middelbroeck viert 25-jarig bestaan: 'Het geheim is niet bemoeien' Zakelijk 16 uur geleden
• Het brandweerteam van Groot-Ammers.
Open dag bij de brandweer in Groot-Ammers, met blusrobot, drones en een hoogwerker Nieuws gisteren
• De deelnemende winkeliers van de Graanbuurt.
Week van de Stenen Winkel bij acht winkeliers in de Graanbuurt in Giessenburg Zakelijk 7 mei, 11:28

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden