Afbeelding
Foto: Van der Wal Makelaars

Wapen van Gelderland aan de Markt in Zaltbommel is verkocht

Algemeen 1.234 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het pand op de hoek van de Markt en de Waterstraat in Zaltbommel is verkocht aan de galerie die tot voor kort in de Kloosterkapel gehuisvest was. Dat meldt makelaar Van der Wal. Corina Laheij van de galerie benadrukt dat de plannen voor het monumentale pand nog niet duidelijk zijn.

Het monumentale pand uit de vijftiende eeuw is bij veel mensen bekend als slijterij Het Wapen van Gelderland of als het Wijnkopershuis. Beneden is er een winkelruimte, daarboven een woning.

Galerie
De nieuwe functie wordt volgens makelaarskantoor Van der Wal een galerie. Die was tot 1 september gevestigd in een ander bijzonder historisch pand: de voormalige Kloosterkapel aan de Kloosterstraat. Daar zit nu het Centrum Fysiotherapie & Bewegen. 

Corina Laheij bevestigt dat zij het Wapen van Gelderland in gebruik gaat nemen in samenwerking met kunstenaars. "Wat we er precies gaan doen is nog volop in ontwikkeling. Het gaat in elk geval nog een poosje duren. Nog even geduld dus."

Pothuis
Via de winkelruimte is het zogenoemde pothuis bereikbaar, dat deels boven en deels onder de grond is gebouwd. Oorspronkelijk was zo'n pothuis in gebruik als put, later kreeg het allerlei andere bestemmingen.

Op de zijkant van het pothuis is een steen terug te vinden die refereert aan de renovatie in 1904. Origineel is het Wapen van Gelderland gebouwd in de vijftiende eeuw en sommige delen zijn gespaard gebleven tijdens de grote stadsbrand van 1524. In 1904 is het ingrijpend verbouwd. In de stoep zijn de initialen van de familie die in 1911 het pand bewoonde met kiezelsteentjes ingelegd. 

Madurodam
Hoe bijzonder het Rijksmonument (naast het Stadscafé) is, blijkt wel uit het feit dat het in miniatuurversie te bewonderen is in Madurodam.

Het Wapen van Gelderland heeft vier maanden te koop gestaan, de vraagprijs was 475.000 euro.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden