• Martin Borsboom (r) en Rint de Vries met op de achtergrond de nieuwe Fortwachterswoning bij de Batterij in Poederoijen.
• Martin Borsboom (r) en Rint de Vries met op de achtergrond de nieuwe Fortwachterswoning bij de Batterij in Poederoijen. foto: Lya Cattel

Horeca met terras bij de batterij aan de Maasdijk in Poederoijen

Algemeen 2.544 keer gelezen

POEDEROIJEN • Aan de Maasdijk in Poederoijen, in de buurt van de Andelse sluis, op het terrein van de gerestaureerde batterij, verschijnt een groot nieuw gebouw. Hier komt een horecagelegenheid met daarboven een woning voor de beheerder.

De batterij stamt uit 1880 en maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie. Samen met de batterij onder Brakel vormde het een extra verdediging van het gebied tussen de rivieren Maas en Waal. Het gebouw is de afgelopen jaren compleet gerestaureerd door Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard (SBWH). Tot 1957 stond op het terrein een 'fortwachterswoning', die ook altijd bewoond is geweest. Precies op die plek komt nu het nieuwe gebouw, dat opgetrokken wordt uit staal en voorzien van cederhouten wanden.

Family Affairs

De buren van de batterij hebben de ontwikkelingen de afgelopen jaren met veel belangstelling gevolgd. Vooral de bewoners van nummer 90 op loopafstand van de batterij. Daar wonen Theo de Vries en Joke van Oord met hun kinderen Mara en Rint. Joke en haar dochter runnen samen het catering- en evenementenorganisatiebedrijf Family Affairs. "We hebben al veel internationale evenementen georganiseerd", vertelt Theo, die geboren en getogen is in de regio. "Vooral paardenevenementen. Daarbij verzorgen wij zelf de catering." Toen Theo en Joke hoorden van de plannen om horeca te starten, hadden ze meteen ideeën over de invulling daarvan. Ook hun buurman Martin Borsboom ziet het helemaal zitten. Hij heeft ruim twintig jaar een delicatessenzaak gerund en van daaruit veel catering verzorgd.

Lokale producten

Family Affairs nam contact op met de Stichting SBWH en al snel waren de afspraken gemaakt. Family Affairs gaat de nieuwe fortwachterswoning huren. Rint gaat er samen met zijn vriendin op de bovenverdieping wonen en wordt beheerder van de batterij. Samen met Martin gaat hij het horecagedeelte runnen. "We willen kwalitatief hoogstaande koffie, lunch en borrel gaan leveren", vertelt Martin. "Met mooie lokale en biologische producten van leveranciers uit de buurt. We gaan een mooie kaart neerzetten."

De reacties uit Poederoijen zijn overwegend positief, de meeste inwoners zien de nieuwe gelegenheid als een aanwinst het dorp. Ook zijn de mensen blij dat het nieuwe bedrijf gerund gaat worden door dorpsgenoten. Op het terrein is al een parkeerplaats aangelegd voor ongeveer veertig auto's. De initiatiefnemers willen zich flexibel opstellen voor bedrijven. Die kunnen door de week gebruik maken van de 'huiskamer', die stoer en landelijk ingericht zal worden, mét open haard. Een grote stamtafel krijgt een centrale plek. Het souterrain is een geweldige plek voor vergaderingen voor groepen tot ongeveer veertig personen. Ook wordt het gebouw geschikt voor bijvoorbeeld verjaardagen en partijen. Voor grote feesten, zoals bruiloften, zal de event ervaring van Family Affairs Event ingezet worden.

'Meer dan doorsnee'

Rondom het nieuwe gebouw komt een mooi terras. "Geen Heinekenparasols en Ola-reclame", lacht Theo. "Als mensen hier langs fietsen, dan willen we dat het een iets luxere uitstraling heeft, dat het meer is dan doorsnee." Voor fietsers is de komst van het nieuwe horecabedrijf dan ook heel goed nieuws. Wie nu op een mooie zondagmiddag over de dijken fietst, komt weinig horeca tegen en moet een flink eind doorrijden voor een lekkere kop koffie, een mooie lunch of aangeklede borrel.

De Stuiter

De initiatiefnemers hebben toestemming om zes keer per jaar een wat groter buitenevenement te organiseren. Het eerste leuke evenement is al vastgelegd. Toneelgroep De Stuiter uit het Land van Heusden & Altena gaat eind juni de jaarlijkse openluchtvoorstelling tien keer uitvoeren op de batterij. "We zijn dan nog niet officieel open", vertelt Rint. "Maar we gaan wel de catering verzorgen."

De bouw van het nieuwe pand heeft nog een paar maanden tijd nodig. Rint en Martin hopen half augustus, begin september de deuren te kunnen openen.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden