• De Poorterij zit opnieuw in zwaar weer.
• De Poorterij zit opnieuw in zwaar weer. Foto: De Poorterij

Gemeente: CMN-Groep heeft gefaald bij Poorterij en kerk

Algemeen 857 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De CMN-Groep heeft steken laten vallen, waardoor De Poorterij en de Sint-Maartenskerk in financiële problemen verkeren. Dat schrijft wethouder Willem Posthouwer aan de gemeenteraad. De gemeente gaat opnieuw geld steken in deze culturele voorziening.

"CMN-Groep is niet in staat gebleken om de programmering en bezetting/verhuur volgens verwachting uit te voeren, waardoor de exploitatie van beide instellingen momenteel onder druk staat", staat in de brief. 

Handje toesteken
Posthouwer laat de gemeenteraad weten dat de gemeente de komende maanden 'een handje moet toesteken' om beide instellingen te helpen. "De burgers/bezoekers moeten gebruik kunnen blijven maken van het aanbod zoals ze dit in Zaltbommel gewend zijn."

Vertrouwelijk
In de collegebrief staat verder: "De korte-termijn maatregelen die we treffen, hebben uiteraard financiële consequenties die we gezien het belang van beide instellingen zullen moeten aanvaarden." Hoeveel het gaat kosten, wordt niet bekendgemaakt. Die informatie is vertrouwelijk.

Lange termijn
Door nu geld in het theater en het culturele gebruik van de kerk te steken, komt er ruimte om een plan op te stellen voor een toekomstbestendige invulling. "De korte-termijnmaatregelen die we als gemeente treffen, geven ons de kans om samen met onze partners binnen drie maanden dit lange-termijnplan te maken."

De gemeente werkt zowel voor de korte als de lange samen met NV De Poorterij van de familie Leijten. Die NV was juist bedoeld om geen gemeenschapsgeld in het theater te hoeven blijven pompen.

In stand houden
Aan het eind van de brief benadrukt het college nogmaals dat zowel De Poorterij als de Sint-Maartenskerk de komende tijd gewoon doordraaien. "Verder zullen we ons maximaal inzetten om ook voor de langere termijn een oplossing te vinden om beide voorzieningen in stand te kunnen houden."

Dinsdag bracht De Poorterij naar buiten dat de samenwerking tussen de CMN-Groep van Ron Cretier en de beide culturele instellingen is beëindigd. Cretier gaf desgevraagd aan dat er een financieel probleem was, maar dat lag volgens hem niet aan de CMN-Groep. De Poorterij wilde daar niets over zeggen, de gemeente doet dat nu wel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden