Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

OM eist tien jaar voor therapeuten Jedidjahoeve na moord op (stief)dochter

  •   825 keer gelezen

ROTTERDAM/MEERKERK • Het Openbaar Ministerie heeft donderdag tien jaar celstraf geëist tegen Leo den .H. (64) en Linda H. voor de moord op Joëlle in februari 2012.

De beide verdachten zijn respectievelijk de stiefvader en moeder van Joëlle en werkten destijds in inmiddels gesloten christelijk therapeutische centrum de Jedidja Hoeve in Meerkerk. Dit centrum kwam in opspraak door een zedenschandaal rondom oprichter en leider Aaldert van E., die hiervoor inmiddels veroordeeld is.

De zaak van Joëlle, die zeven jaar geleden op 29-jarige leeftijd overleed, staat los van het zedenschandaal, maar kwam daardoor in een ander daglicht te staan. Een zus van Joëlle zou misbruikt zijn door Aaldert van E. Ook zij pleegde zelfmoord; dat gebeurde in 2016. Verklaringen uit deze zaak vormden aanleiding om het overlijden van Joëlle te onderzoeken. Haar stoffelijk overschot werd zelfs opgegraven om te achterhalen hoe ze om het leven gekomen is.

Destijds ging men namelijk uit van zelfdoding, maar het Openbaar Ministerie meent nu dat Joëlle vermoord is door haar moeder en stiefvader. Dit gebeurde overigens niet in Meerkerk, maar in Uitgeest, waar Joëlle woonde.

Een belastende verklaring van pleegbroer van Joëlle werd tijdens de zitting voorgelezen. Hij verklaarde dat zijn pleegmoeder Linda gezegd heeft dat ze Joëlle omgebracht heeft. Tijdens de zitting ontkenden zowel Leo als Linda dit.

Ook noemde de rechter het vreemd dat de spuit en de verpakking van het middel waarmee Joëlle zelfmoord gepleegd zou hebben, verdwenen waren. Normaal gesproken zou je die aantreffen op de plaats waar het gebeurd is, zo redeneerde de rechter.

De zaak wordt vervolgd op woensdag 27 januari. Dan doen de advocaten van de verdachten hun verhaal.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK