Afbeelding

'Verhaal soldaat Jerre M. Algeo mag niet verloren gaan'

Algemeen 344 keer gelezen

ASPEREN • Door de vondst van twee oude mitraileurspatronen wordt het verhaal van de op 28 juli 1943 overleden Amerikaanse soldaat Jerre M. Algeo weer leven.

Jerre M. Algeo uit Missouri was één van de vele jonge Amerikanen die meevochten in de Tweede Wereldoorlog. Op 28 juli 1943 vertrekt hij in één van de tweehonderd bommenwerpers vanuit Engeland op weg naar Kassel, om twee Duitse vliegtuigfabrieken met de grond gelijk te maken. Op de terugweg komt de formatie echter in luchtgevecht met de Duitsers.

Doelwit

De B17 waarin Jerre met nog negen militairen vliegt, wordt geraakt. Ze minderen vaart, verliezen de colonne en worden het doelwit van vijf Duitse jachtvliegtuigen.

“We werden aan alle kanten geraakt, het ging zo snel”, schrijft één van de militairen later op. Als ze rond 12:00 uur ‘s middags over Asperen scheren, verlaten de militairen per parachute het vliegtuig.

Op het moment dat de laatste drie willen springen, komt er een nieuwe aanval. Jerre wordt geraakt en is op slag dood. “Ik kijk nog een laatste keer, zie Jerre liggen met bloed overal, en spring uit het vliegtuig”, herinnert een collega-militair. Uiteindelijk crasht het vliegtuig bij Schelluinen. Omwonenden vinden de brokstukken. De voeten van Jerre steken uit het water onder het vliegtuig. Hij heeft geen schoenen aan.

Schoenen

Een beeld dat Kees Vermeer nog altijd voor zich ziet. De inmiddels in Canada wonende Alblasserwaarder zag de crash als jochie van dertien.

“Iemand had zijn schoenen gepakt. Die persoon had ze vast nodig, maar had geen respect voor een geallieerde vliegenier die het met zijn leven moest bekopen om tegen onze gezamenlijke vijand te vechten”, schreef Vermeer destijds in zijn dagboek. De Canadees zoekt nu de puzzelstukjes van deze gebeurtenis uit zijn jeugd bij elkaar.

Metaaldetector

Net als Peter den Tek uit Asperen, al heeft hij de oorlog verre van meegemaakt. Hij vond in maart dit jaar met zijn metaaldetector twee Amerikaanse punt 50 patroonhulzen uit 1943 langs de dijk bij Asperen (zie foto links).

Vanwege zijn verleden bij de marine wist de geschiedenisliefhebber direct wat hij in zijn handen had. “Je begrijpt de opwinding na de vondst”, zegt hij. Het markeert het begin van een intensieve speurtocht.

“Ik wist dat er in Asperen nooit grondgevechten tussen Amerikane en Duitsers hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het moest dus van een luchtgevecht zijn”, vertelt Peter.

Google

In Asperen wist echter niemand er wat vanaf. Via Google ontdekte hij dat er op 28 juli 1943 een luchtgevecht was boven Asperen. Een Duitse Focke-Wulf stortte bij Asperen neer, een Amerikaanse B17 bommenwerper was neergestort bij Schelluinen.

Via de rapporten van de gemeentelijke luchtbescherming heeft hij de route van de Amerikaanse bommenwerpers vanaf de Duitse grens naar de Noordzee gereconstrueerd. Bij de historicus van de 92nd Bomber group komt hij meer te weten over de vlucht en dankzij het boek ‘De waard in oorlogstijd’ hoort hij voor het eerst van Jerre M. Algeo. En zijn voeten.

“Die voeten intrigeerden mij het meest. Moet je je voorstellen dat je als dorpeling aankomt en dat ziet. Jerre heeft duizenden kilometers van zijn huis vandaan zijn leven gegeven om ons te bevrijden. Ik wilde meer over hem weten en ben gaan speuren.”

Nieuwe informatie

Zo kwam Peter in contact met Kees Vermeer, die op exact dezelfde tijd onderzoek deed naar hetzelfde vliegtuig. De twee wisten met publicaties in Nederlandse en Amerikaanse kranten nieuwe informatie boven water te krijgen.

In Het Regthuys te Giessenburg ontdekte Peter het M2 Browning machinegeweer dat in de B17 van Jerre stond. “Niemand wist dat dit het geweer uit dit vliegtuig was. Ik vond het serienummer terug in de Amerikaanse debriefing. Het was bijzonder om ze aan elkaar te kunnen linken.

Het is een mooie fantasie dat Jerre misschien wel met dat geweer de kogels heeft afgevuurd waarvan ik de hulzen heb gevonden. Het deed wat met mij om dat geweer vast te houden. Iets tastbaars van het verhaal dat ik probeer te reconstrueren. Ik hoop dat het verhaal nu bewaard blijft.”

Defecte parachute

Inmiddels gaat het onderzoek steeds verder. Peter ontdekte dat één bemanningslid te pletter viel door een defecte parachute, terwijl de andere acht bemanningsleden in Gorinchem gevangen werden genomen. 

Ze werden krijgsgevangen, maar overleefden de oorlog.

Peter en Kees willen dat de daden van Jerre M. Algeo en zijn kameraden niet vergeten worden, mede daarom heeft Peter onlangs een gastles gegeven op basisschool De Open Poort in Asperen.

“Van dit gebeuren was voorheen niets bekend. De informatie lag wel in archieven, maar niemand heeft het aan elkaar gekoppeld. We vinden het belangrijk om ter nagedachtenis aan de jongens uiteindelijk een monument te plaatsen in de omgeving van Schelluinen.”

Fondsenwerving

Peter en Kees zijn onlangs begonnen met fondsenwerving voor het monument en zoeken naar nabestaanden van de bemanning van de ‘Patches’, zoals de tien militairen hun B17 noemden, zodat zij bij de plechtigheid aanwezig kunnen zijn.

Meer informatie: peter.den.tek@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden