• Janny den Besten met enkele van haar reeds verschenen boeken.
• Janny den Besten met enkele van haar reeds verschenen boeken. Foto: Bert Bons

Roman Janny den Besten uit Nieuw-Lekkerland wil brug slaan van verleden naar heden

Algemeen 657 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND/AMMERSTOL • Met haar deels historische roman 'Verborgen lied' slaat Janny den Besten een brug van het verleden naar het heden.

Het verhaal van de Nieuw-Lekkerlandse schrijfster speelt zich gedeeltelijk af in Ammerstol, waar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een grote groep vluchtelingen vanaf de Veluwe onderdak zoekt. De Duitsers voeren rondom de Grebbeberg een verbeten strijd met de Nederlandse strijdkrachten. Een groot deel van de bevolking van Veenendaal en omstreken evacueert op rivierschepen naar het relatief veilige westen van het land.

In 'Verborgen lied' heeft de oude vrouw Machteld het meegemaakt en ze herinnert zich daarvan nog heel veel wanneer de kleindochter van haar vriendin Ellis Rozengaarde jaren later met haar het gesprek aangaat over haar passie voor vluchtelingen.

Spiegelen
"In het verhaal wordt het verleden gespiegeld aan het heden", vertelt Janny, die inmiddels zeven romans en vijf kinderboeken geschreven heeft. "Er kwam toen een enorme groep van enkele tienduizenden vluchtelingen naar deze streek vanwege de slag bij de Grebbeberg, waarvan een groot deel ondergebracht werd in Ammerstol. Tegenwoordig hebben we ook te maken met grote aantallen vluchtelingen. Hoe reageren we daarop?"

In haar nieuwste roman lopen de liefde en naastenliefde in elkaar over. Die zorgen voor verwarring bij de hoofdpersoon. Een bijzondere droom helpt haar om de koers van haar leven uit handen te geven aan de 'Stuurman'. De romans van Janny den Besten krijgen daarmee een christelijke kleur, alhoewel die niet overheersend is.

Historische gebeurtenissen
Historische gebeurtenissen uit de eerste weken van de Tweede Wereldoorlog spelen een grote rol in het boek, zoals de schenking van twee tableaus vanuit de kerken van Veenendaal voor Ammerstol, waarvan er één pas bij het schrijven van het boek weer herontdekt werd. Ook de kolenschuiten waarop de vluchtelingen verscheept werden en de Pinksterpreek van de dominees van Veenendaal en Ammerstol worden beschreven in haar roman.

Janny wil niet alles verklappen van haar nieuwste boek en nodigt belangstellenden graag uit voor de presentatie op woensdag 17 oktober in de kerk van Ammerstol. Trots vertelt Janny dat ze gevraagd had of de presentatie in een bijzaaltje van de kerk gedaan mocht worden, maar dat de kerk dat geweigerd had. "Ze wilden dat het in de kerk zelf plaatsvond!"

Presentatie
De kerk gaat op woensdag 17 oktober open om 19.30 uur. Om 20.00 uur wordt de bijeenkomst geopend met een welkomstwoord van de voorzitter van de kerkenraad. Na een korte historische lezing over de evacuatie, gericht op Bergambacht en Ammerstol, wordt het eerste exemplaar van 'Verborgen lied' door uitgeverij De Banier overhandigd aan schrijfster Janny den Besten. Na afloop van de bijeenkomst, om uiterlijk 21.30 uur, is er gelegenheid voor een praatje, het bekijken van de tableaus en het kopen van boeken en signeren.

Verborgen Lied telt 350 bladzijden en kost 16,95 euro.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Vijfheerenlanden moet nog 246 asielzoekers opvangen: 'Alle zeilen bijzetten om de opgave te halen' Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Clinic zitvolleybal op maandag 27 mei in Giessenburg Sport 22 uur geleden
• Hugo Baas en Jolanda Verhaar voor de Kringloopwinkel.
Jubileum Kringloopwinkel in Nieuw-Lekkerland: tien jaar verkoop voor het goede doel (Roma in Roemenië) Nieuws 8 mei, 16:15

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden