• Arie en Hanneke van de Bergh temidden van hun geiten. Foto: Bert Bons
• Arie en Hanneke van de Bergh temidden van hun geiten. Foto: Bert Bons Foto: Bert Bons
update

Gemeente gedoogt grote geitenhouderij in Bleskensgraaf

Algemeen 4.757 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • De juiste papieren heeft hij nog niet, maar de bijna 500 geiten staan al wel in zijn grote schuur aan de Heulenslag 36 in Bleskensgraaf. "Ik kon ze niet terugsturen", reageert boer Arie van de Bergh.

De Bleskensgraafse boer besloot dit voorjaar mee te doen aan de opkoopregeling van de landelijke overheid. "Ik had de schuur uitgebreid, maar door de strengere regels over de uitstoot van fosfaten kon ik niet meer koeien gaan houden. Om een andere weg in te slaan en collega-boeren extra ruimte te gunnen, ben ik gestopt met de koeien."

Hij ontwikkelde plannen voor het starten van een biologische geitenhouderij en werd daarin begeleid door agrarisch adviesbureau DLV. "Toen we de aanvraag ingediend hadden bij de gemeente, kwam die even later terug met de mededeling dat er sinds kort een MER (Milieu Effect Rapportage) nodig is voor zo'n vergunning", vervolgt Van de Bergh.

Toen de plannen gesmeed werden, was zo'n rapportage nog niet nodig. "Als we enkele weken eerder waren geweest met de aanvraag, had de procedure een stuk korter geduurd. Nu bleek dat de regels waren veranderd en daardoor kregen we nieuw huiswerk mee en het zou langer gaan duren."

Intussen waren de geiten besteld en die konden niet worden terug gestuurd. De gemeente Molenwaard en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid hebben besloten om de geitenhouderij te gedogen tijdens de aanvraag van de benodigde vergunningen.

Ongerust
Omwonende J. Elshout, die aan de overkant van de Graaf woont, aan de Abbekesdoel, is samen met minimaal veertien buurtgenoten binnen een straal van enkele honderden meters ongerust over de gezondheidsrisico's en wil dat de wet wordt nageleefd. Tevens is hij bang dat de geitenboerderij op termijn zal uitbreiden naar misschien wel 2000 dieren. 

Ook is volgens Elshout de MER-eis niet nieuw en een verplicht onderdeel vóór het aanvragen van een omgevingsvergunning. Elshout: "Het gezondheidsrisico valt of staat ook niet met een meer of minder biologische aanpak. Iets doen wat niet mag, wordt daarmee niet ineens legaal. Ze hadden er gewoon niet mogen staan. Dát wisten de heer Van de Bergh en zijn adviseur héél goed."

Reactie gemeente
"We kunnen ons de bezorgdheid van omwonenden voorstellen", reageert Ingeborg Voogt namens de gemeente Molenwaard. "Daarom is een zorgvuldige procedure van belang. Het uitsluiten van risico's, zoals gezondheidsrisico's, staat daarbij voorop."

De Milieu Effect Rapportage is nog niet helemaal afgerond. Formeel mogen de geiten er dus niet zijn, stelt de gemeente Molenwaard. Maar die worden gedoogd. Intussen worden de omwonenden per brief op de hoogte gesteld van de stand van zaken, zodat er voor hen meer duidelijk komt en de onrust weggenomen kan worden.

Een flink aantal omwonenden van de geitenhouderij aan de Heulenslag 36 scharen zich overigens achter boer Van de Bergh. "Wij zijn erover ontstemd dat het nu net lijkt alsof alle omwonenden ongerust zijn. We zijn helemaal niet ongerust!", vertelt J, Kroep, die twee huizen verderop woont.

Arie van de Bergh bevestigt dat hij van niemand persoonlijk gehoord heeft dat hij ongerust is of tegen de komst van de geitenhouderij zou zijn. Van de Bergh had graag gewild dat de heer Elshout contact opgenomen had, zodat de onrust over bijvoorbeeld de gezondheidsrisico's weggenomen had kunnen worden. 

Aan de wet houden
"Dat geloof ik graag", reageert Elshout. "Maar het is totaal irrelevant. Ik heb al zoveel feitelijke onwaarheden van de heer Van de Bergh gelezen, dat ik er geen enkele toegevoegde waarde in zie. Wij willen alleen maar dat hij zich aan de wet houdt; niet meer en niet minder. Het gaat om mijn gezondheid. En 99,9% van alle bewoners in het risicogebied had geen idee dat dit zich stiekem afspeelt. Daar komt nu gelukkig verandering in."

Boer Van de Bergh ontkent te liegen of willens en wetens de wet aan zijn laars te lappen.

De geitenboerderij is nu nog niet geheel in bedrijf. De dieren zullen in het komende voorjaar lammeren en melk gaan geven. "We gaan biologische geitenmelk verkopen en willen voor toeristen een klein winkeltje inrichten met informatie over wat we doen. Ook gaan we geitenkaas aanbieden."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• De certificaten die aangeven dat alles in orde op de geitenhouderij van Van de Bergh. Foto: Bert Bons
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden