• Stan Burggraaf: 'Voor hetzelfde geld had ik het niet na kunnen vertellen'.
• Stan Burggraaf: 'Voor hetzelfde geld had ik het niet na kunnen vertellen'. Foto: wijntjesfotografie.nl

Stan Burggraaf werkt aan herstel na brand: 'Ik moet geduld hebben'

Algemeen Vallen en opstaan 3.085 keer gelezen

LEKKERKERK • Stan Burggraaf zal 25 augustus 2017 nooit meer vergeten. Door kortsluiting in de meterkast liep de 19-jarige elektricien na een explosie brandwonden op. Sindsdien werkt de spits van derdeklasser Lekkerkerk aan zijn herstel. "Bij botbreuken kan je inschatten hoe lang je daar zoet mee bent. Bij brandwonden is dat niet te voorspellen."

Van het moment dat het faliekant mis ging bij Fikszo kan Stan Burggraaf zich niet veel herinneren. Hij werd letterlijk overdonderd door de brand. Door de plotselinge stijging van zijn adrenaline voelde hij zelfs weinig pijn.

"We waren met z'n drieën aan het werk met kabels. Ik was als beginner nog niet zo ervaren met de afwerking en op enige afstand bezig met de kabelgoot. Een collega was even naar het toilet. De ander knutselde in de meterkast. Opeens knalde alles uit elkaar. Het leek alsof er een rotje tussen een berg vuurwerk werd gegooid. Ik hield intuïtief een hand voor m'n gezicht, maar de hitte was zo groot dat de huid verschroeide. Het was hartje zomer en ik stond in korte broek en een shirt met korte mouwen te klussen. Tot die plek op mijn bovenarm heb ik derdegraads brandwonden opgelopen. Mijn rechterhand was ontveld. Elders gaat het om tweede of eerstegraads brandwonden. Die zijn iets lichter en zitten minder diep in de huid. Je ziet de littekens in mijn hals en oor."

Stan strompelde naar buiten en sloeg alarm. "Mijn collega was er slechter aan toe. Hij was voor vijftig procent verbrand. Bij mij is tien procent van het weefsel aangetast. Hij stapte bij Jan Verhoef onder de douche. Ik werd bij mijn werkgever Oudenes met een tuinslang nat gespoten tot de ambulances kwamen. Alle hulpdiensten waren snel ter plekke. Zelfs een traumahelikopter cirkelde rond."

Maanmannetjes
Hij werd overgebracht naar het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en werd veertien dagen lang ingesmeerd met zilverzalf. "Mijn gezicht was helemaal opgezwollen. Zelfs m'n ogen kreeg ik nauwelijks open. Door die zalf werd ik helemaal zwart en één en al korsten. Gelukkig kon ik al na drie dagen van de intensive care en stelde ik voor mezelf vast dat ik veel geluk had gehad. Ik kreeg weer volop trek in eten en mocht af en toe bezoek ontvangen. Omdat infectie dreigde, moesten bezoekers een speciaal pak aantrekken. Ze leken wel maanmannetjes aan mijn bed. Ondanks de ernst van de situatie kon ik daar de humor wel van inzien."

Mentaal had de jongeling nauwelijks schade opgelopen. "Ga leuke dingen doen, zei de chirurg. Ik moest het ongeval vergeten, uit m'n hoofd verdrijven. Eerlijk gezegd had ik daar niet zoveel moeite mee. Het was niet zo dat de beelden voortdurend voorbij flitsten. De brandwonden maakten het niettemin lastig om het gewone leven weer op te pakken. Ik kon in het begin niet eens m'n tanden poetsen. Werken was eveneens onmogelijk en voetballen moest ik laten. Dat laatste stelde mijn geduld op de proef, want ik wilde zo snel mogelijk aanhaken bij de selectie van vv Lekkerkerk. Ik kwam er snel achter dat een rentree op zich zou laten wachten. Ik was steeds hondsmoe en sliep soms 'klokkie rond'. Mijn lichaam had alle energie nodig om het weefsel te versterken. Daarnaast mocht ik m'n hand nergens aan stoten. Op bloeduitstortingen zat ik niet te wachten."

Apegapen
Het genezingsproces verloopt sindsdien langzaam en onvoorspelbaar. Stan Burggraaf werkt sinds kort drie dagen per week bij een groothandel in fastfood. "Ik rijd met een busje door Nederland en België om cafetaria's te bevoorraden. De overige dagen heb ik nodig om bij te komen. Ik sta positief in het leven, maar moet geduld hebben. Bij Lekkerkerk heb ik inmiddels een oefenwedstrijd met het tweede gespeeld. Daarna lag ik thuis op apegapen. Maar ik wil niet mopperen. Voor hetzelfde geld had ik dit nooit meer na kunnen vertellen."

Het Kontakt besteedt in 2018 extra aandacht aan mensen die zich niet laten weerhouden door tegenslag en met 'vallen en opstaan' proberen er het beste van te maken. Doorzetters dus. Dit is deel 2. Zie voor deel 1 (Liesette Braams): https://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/algemeen/139261/nieuwe-start-met-24-uurs-race-

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden