• Liesette Braams met de BMW GT4.
• Liesette Braams met de BMW GT4.

Liesette Braams wil 'regelrecht rampjaar' achter zich laten

Algemeen Vallen en opstaan 2.645 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK  • Je kan nauwelijks van enige voorbereiding spreken, maar Liesette Braams laat de '24 uur van Dubai' niet schieten.

Op 12 en 13 januari maakt ze deel uit van het Sorg Rennsport-team, dat met een inktzwarte BMW GT4 de internationale concurrentie probeert af te troeven. Voor Liesette Braams uit Krimpen aan de Lek is het niet alleen een sportief, maar vooral een emotioneel gebeuren. De 45-jarige coureur – de snelste BMW-rijdster van Nederland en de nummer 7 van de wereld – keert terug naar het circuit waar ze in 2015 zegevierde. Bij thuiskomst kreeg ze te horen dat ze anuskanker had.

Gemengde gevoelens dus over het aanstaande weerzien met de racers, ook al was de mededeling van chirurg Rothbarth dat bij de recente scan geen tumoren waren gevonden, een prachtige boodschap voor de patiënt. "Ik heb even flink gefeest met familie en vrienden. Na alle ellende eindelijk een positief bericht. Ik stond achtereenvolgens te trillen, te huilen en te lachen. Alles kwam er uit. Een tegenvaller was het bericht dat ik de drie stoma's waarschijnlijk permanent moet gebruiken. Het onderstel is teveel aangetast door de bestraling. Een ingreep is te gevaarlijk."

Kantje boord
Ze springt van de hak op de tak en kakelt aan één stuk door. Lachend verontschuldigt ze zich: "Ik kan mezelf soms nauwelijks volgen. Praten is echter mijn beste therapie. Ik deel ook veel gebeurtenissen met vrienden en vriendinnen op Facebook. Het scheelt het inschakelen van een psycholoog. Het was fysiek een regelrecht rampjaar. Vier keer kantje boord. April was de zwaarste maand. Toen bleef ik overgeven, omdat de 'hickman' niet goed was ingebracht. Deze katheter drukte tegen m'n keel, waardoor ik bleef kokhalzen. Daarbij liep mijn lichaamstemperatuur op tot boven de 40 graden. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Ik wilde niet opgeven, ook al was het punt van capitulatie op dat moment heel dichtbij."

Koppigheid
Het kenmerkt haar koppigheid, zoals Liesette Braams het uitdrukt. Daarbij hoorde ook de wil om weer in de auto plaats te nemen met een band onder haar bips. "Ik had nauwelijks conditie en was kilo's afgevallen. Tien stappen naar de garage was een hele onderneming. Een maand geleden deed zich opeens de mogelijkheid voor om in een McLaren te stappen voor een testrit. Dit racemonster rijdt soepeler dan een logge BMW. Ik wil komend jaar ook met een McLaren deelnemen aan de Europese titelstrijd. Het hangt uiteraard af van mijn fitheid. Daarom ben ik regelmatig in de sportschool te vinden. Als het me te gek wordt, neem ik een pauze."

IJkpunt
Je kan zeggen dat ze meteen de lat heel hoog legt, maar dat zit in haar aard. "Voor mijn doen ben ik twee jaar te passief geweest, ook al kwam dat door overmacht. Dubai wordt het eerste ijkpunt. Ik maak deel uit van een BMW-team met vijf rijders. Het is de bedoeling dat we individueel vier of vier keer een uur en een kwartier achter het stuur zitten. Als het mij niet lukt om dat vol te houden, zal mijn zoon Max mij vervangen. Hij gaat mee als stand-in. Ook mijn echtgenoot Luc is van de partij. Hij rijdt met zijn team in een Chevrolet Corvette."

Om weer handelingen en snelheid op elkaar af te stemmen, maakt Liesette de komende dagen proefritten op het Spaanse Ronda-circuit, een uur rijden van Marbella. "Je hebt het gevoel snel terug, maar je moet het juiste ritme te pakken krijgen voor een endurance race. De BMW is een nieuw type. De ruiter moet het paard leren kennen."

Ze kan haast niet wachten tot het startschot klinkt. "Twee jaar geleden greep ik met mijn team na 24 slopende uren de zege. Nu is deelnemen al een overwinning op zich."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Liesette Braams.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden