• Teus en Carola Slingerland op een voor Teus symbolische plek: de groenteafdeling.
• Teus en Carola Slingerland op een voor Teus symbolische plek: de groenteafdeling. Foto: Jan Timmer

Teus Slingerland neemt afscheid van zijn supermarkt

Zakelijk 8.206 keer gelezen

LEKKERKERK • Teus Slingerland is bezig aan zijn laatste weken als eigenaar van Albert Heijn Lekkerkerk. Hij heeft zijn zaak verkocht.

“Het zal vast een aparte ervaring worden wanneer ik op 7 oktober voor de laatste keer de deur achter me sluit en de supermarkt officieel overdraag aan mijn opvolgers”, verwacht Teus Slingerland. “Maar het is goed zo. Na ruim dertig jaar zelfstandig ondernemerschap is het tijd voor wat meer rust. Ik ben 63 nu, voel me gezond. Ik ben dankbaar dat ik in overleg met mijn vrouw Carola de beslissing heb kunnen nemen om de zaak over te dragen aan een ander. Ik ben er van overtuigd dat de winkel in goede handen is bij de volgende eigenaar. En ja, er zal van mijn kant zeker weemoed zijn wanneer ik afscheid heb genomen. Het contact met de klanten en met mijn team; dat ga ik zeker missen. Maar er staat ook veel moois tegenover. Vrijheid en niet meer het gevoel hebben dat je 24 uur per dag ‘aan moet staan’.”

Geschikt
Teus Slingerland heeft een decennialange persoonlijke geschiedenis in de supermarktwereld. Halverwege de jaren tachtig, toen hij als bedrijfsleider werkte in een supermarkt te Dordrecht gaf zijn toenmalige werkgever hem mee dat hij hem zonder meer geschikt achtte voor een eigen zaak.

“Dat speelde destijds ook al in mijn eigen gedachten”, glimlacht Slingerland. “Maar het duurde nog een jaar of vijf eer ik die stap daadwerkelijk nam. Eerst was er nog een andere uitdaging: de supermarkt waarin ik werkte werd uitgebouwd tot een zaak met verviervoudiging van het winkeloppervlak. Dat hele traject heb ik meegemaakt. Toen de nieuwe zaak eenmaal stond was het een goed moment om mijn vleugels uit te slaan.” 

Verbouwingen
Uiteindelijk kwam Teus Slingerland, die ooit als medewerker van de groenteafdeling zijn entree maakte in het supermarktvak, in Lekkerkerk terecht. In eerste instantie in loondienst, maar in 1993 kreeg hij de mogelijkheid om de winkel over te nemen. In de dertig jaren die volgden maakte hij tal van mooie dingen mee, waaronder twee grote verbouwingen in 2000 en 2019. Door op tijd te vernieuwen slaagde hij er in een full-service supermarkt te creëren, waar klanten met plezier hun boodschappen deden en doen.

En nu nadert het afscheid van de winkel waar hij ziel, zaligheid en volledige inzet in heeft gelegd. “Wat ik straks ga doen met mijn vrije tijd?”, herhaalt hij de vraag. “Ik ben geen stilzitter, dus is de kans groot dat ik wat nieuws oppak. En we gaan dit najaar naar onze zoon in Afrika. De voorbije vier jaar hebben we hem, zijn partner en ons kleinkind slechts één keer kunnen bezoeken. We zijn van plan om die frequentie flink op te voeren. Straks kán het.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app