• Cornelis Verboom: 'Meer kracht door deelname aan veldlopen'. (foto: wijntjesfotografie.nl)
• Cornelis Verboom: 'Meer kracht door deelname aan veldlopen'. (foto: wijntjesfotografie.nl)

Laatbloeier Cornelis Verboom behoort tot regionale top

Sportt 1.119 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL  • Cornelis Verboom droomt van een tijd van 2 uur en 45 minuten op zijn eerste marathon. Dat moet in april in Rotterdam gebeuren. Aan zijn voorbereiding zal het niet liggen.

Cornelis Verboom (30) stelt voortdurend doelen om zichzelf scherp te houden. De elektrotechnicus uit Krimpen aan den IJssel is weliswaar een laatbloeier, maar dat staat zijn ambities niet in de weg. De amateur traint als een professional om zich met de regionale top te meten. Hij ziet nog steeds groei.

'Van recreant tot wedstrijdloper' zou je kunnen zeggen, want het duurde even voordat de Krimpenaar de smaak te pakken had. "Een neef nam me een keer mee naar een loop. Ik had daarvoor slechts jarenlang baantjes gezwommen bij de reddingsbrigade. Ik had eigenlijk niets met sport. Hardlopen ging me opvallend genoeg makkelijk af, ook al waren mijn tijden niet opzienbarend. Pas toen ik er serieus tijd in stopte en het aantal trainingen verdubbelde, viel ik regelmatig in de prijzen."

Inmiddels houdt het deelnemersveld terdege rekening met de Krimpenaar met de lange benen. Verboom traint bij Rotterdam Atletiek en is lid van AV Start uit Lekkerkerk. Hij heeft veel kennis opgedaan van de trainers Carla Ophorst en Arie Visser. Hun boodschap was gelijkluidend: als afstandsloper word je sneller door intervaloefeningen. Het gaat om relatief korte afstanden, die je in een hoog tempo diverse malen herhaalt.

"Zeven jaar geleden liep ik de tien kilometer in 45 minuten. Nu kom ik in de buurt van de 33 minuten. Daarmee is de absolute top onbereikbaar. Kenianen komen in 29 minuten over de streep, maar een plek in de subtop vind ik ook prima. Ik ben geen natuurtalent. Ik zal voortdurend moeten buffelen om mijn tijden te verbeteren."

Dat doe hij volop. Negen trainingen per week, inclusief oefeningen van een personal trainer van My Move om het bovenlichaam aan te sterken. "Daarmee kom je beter in balans en wordt het duurvermogen versterkt. Je gaat rechtop over de finish. Soms zie je lopers ineengezakt de streep passeren. Zij zouden baat hebben gehad bij core-training. Het is heel intensief, je maakt vooral veel sprongen. Na een uur ben je volkomen afgepeigerd, maar dat ben je na 10 of 21 kilometer ook."

De halve marathon is Verbooms favoriete afstand. Hij heeft 1.15.24 achter zijn naam staan en mikt op 1.13. Het is ook een prima springplank naar een volledige marathon van 41 kilometer. "Het is wel ietsje verder", lacht hij. "Maar deze wedstrijden passen perfect in mijn voorbereiding. Door deelname aan veldlopen krijg ik meer kracht. De combinatie van beide onderdelen is ideaal. De marathon wordt een avontuur op zich. Ik heb er geen enkele ervaring mee. Tot 35 kilometer loop je redelijk normaal en daarna gaat je lichaam vet verbranden. Die laatste kilometers zijn voor iedereen een hel, maar opgeven staat niet in mijn woordenboek."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden