• Jake van Bronckhorst wil doorbreken in het eerste elftal van DCV.
• Jake van Bronckhorst wil doorbreken in het eerste elftal van DCV. Foto: John Wijntjes

Jake van Bronckhorst is thuis bij DCV

Sport 1.198 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Afgelopen zomer streek Jake van Bronckhorst neer bij DCV, de club uit zijn woonplaats Krimpen aan den IJssel. En dat voelt goed.

“Het is mijn doel om een vaste waarde voor het elftal te worden”, zegt de 22-jarige middenvelder, die overkwam van SC Feyenoord-2. “Ik heb dit seizoen al een paar keer in de basis gestaan en invalbeurten gehad. Het begin is er.”

Vuile meters
Met DCV is Van Bronckhorst verzeild geraakt in een ware ‘struggle for life’ met als inzet het behoud van het eersteklasserschap. “We hebben volgens mij genoeg kwaliteit om ons te handhaven”, zegt hij. “Teamgeest moet daarvoor gaan zorgen. Iedereen moet bereid zijn om vuile meters te maken voor de ploeg. En voor het doel is nog wat meer scherpte nodig om onszelf te belonen. We hebben het allemaal in ons. Het moet er alleen wel uitkomen. Het is zaak dat dat snel gebeurt, dan kan dit een seizoen met een mooi einde worden.”

De afgelopen zestien jaar van zijn leven voetbalde Jake van Bronckhorst bij SC Feyenoord, waar hij uiteindelijk het tweede elftal haalde. Toen dat team na vorig seizoen uiteenviel, besloot hij zijn heil elders te zoeken. 

“Het werd DCV, waar verschillende van mijn vrienden spelen”, vertelt hij. “Ik nam contact op met Ronald Klinkenberg met het verzoek of ik mee mocht trainen. ‘Klink’ vond dat prima. Vanaf het eerste moment had ik het naar mijn zin op het Waalplantsoen. Je weet natuurlijk nooit hoe zaken zich ontwikkelen, maar als je me het nu vraagt, wil ik hier graag nog een tijd blijven. Het is hier prettig en de club en de mensen voelen vertrouwd.”

Beroemde vader
Jake van Bronckhorst werd geboren in Londen in de periode waarin zijn vader Giovanni bij Arsenal voetbalde. Op tweejarige leeftijd verkaste het gezin naar Barcelona. “Daar heeft mijn vader vier jaar gespeeld”, vertelt Jake. “Van die twee jaar in Londen weet ik niets meer; ik was toen nog te klein. Maar aan Barcelona heb ik nog wel herinneringen. Aan school bijvoorbeeld. En aan wedstrijden die mijn vader er speelde.”

Eenmaal terug in Nederland ging Jake bij SC Feyenoord voetballen en in Krimpen naar school. Anno 2023 speelt hij bij DCV, heeft hij zijn HBO-studie Sportmarketing & Management afgerond en werkt hij bij Players United, een bureau dat het zaakwaarnemerschap voor profvoetballers als corebusiness heeft. 

“Ik maak binnen het kantoor deel uit van het team dat zich bezighoudt met commerciële deals voor de bij ons aangesloten voetballers”, vertelt hij. “Het is een mooie en interessante baan.”

Bijdragen aan ontwikkeling
Daarnaast is Jake van Bronckhorst trainer van een -9 team bij Feyenoord. “Ook daar geniet ik enorm van. Het is mooi om bij te dragen aan de ontwikkeling van jonge sporters. Ik ga daar zeker in verder, wil een goede trainer worden. Op de club en thuis heb ik prima klankborden. Van zowel mijn vader als mijn moeder leer ik veel op dat vlak.”

Zijn liefde voor het trainersvak deed Jake van Bronckhorst op in de periode waarin zijn vader trainer was bij Glasgow Rangers in Schotland.

“Ik mocht daar een weekje meelopen om een indruk te krijgen van hoe het allemaal werkt rondom een team. Het was super boeiend om al die facetten mee te maken. Een echte ‘eye opener’ ook. Ik vind het trainersvak prachtig en beleef er inmiddels veel plezier aan. Het is zeker mijn bedoeling om er in verder te gaan. En ondertussen probeer ik me als voetballer verder te ontwikkelen.”

Blessures
Hij is sowieso blij dat hij weer op het veld staat na een periode van een zware knie- en enkelblessure: “Ik liep die kwetsuur ruim twee seizoenen geleden op tijdens een training bij SC Feyenoord. De drie maanden erna lag ik thuis op de bank. Ik kon niets. Na zes maanden mocht ik voor het eerst zonder brace naar buiten. Dat geluksgevoel zal ik nooit meer vergeten. Man, wat was ik dankbaar. Langzaam maar zeker kon ik toewerken naar een rentree op het gras. In zulke tijden ontdek je hoe veel je van voetbal houdt. Er is niets mooiers dan met een groep op het veld te staan en samen je best te doen voor een goed resultaat. Dat doe ik nu bij DCV en dat voelt goed. Nu nog wat meer punten en het wordt nóg leuker. Er tegenaan dus.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app