Afbeelding
Foto: Stephan Tellier

Oliebollenloop terug van weggeweest

Sport 2.060 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Tom de Jong uit Nottingham en de Lekkerkerkse atlete Lydia Rehorst pakten op Oudejaarsdag de winst op de langste afstand van de 38ste Schoonhovense Oliebollenloop, die na een afwezigheid van twee jaar ruim 900 deelnemers trok.

De organisatie was blij met het hoge aantal lopers. Corona sloeg de afgelopen twee seizoenen een flinke deuk in het aantal starters aan eerdere wedstrijden die atletiekvereniging Avantri organiseerde. Ondanks het succes komt het continueren van de Oliebollenloop wel in gevaar, omdat het aantal vrijwilligers afneemt. 

"De wegwedstrijdcommissie is nodig toe aan vervanging en uitbreiding,” zegt Aad van der Poel. "Verschillende commissieleden zijn ouder dan 80 jaar. Dertigers en veertigers kunnen we goed gebruiken voor onder meer het op- en afbouwen van het parkoers, het inrichten van de permanence in het schoolgebouw aan de Vlisterweg en het registreren van de na-inschrijvingen.”

Noodklok
Door het uitdelen van folders, waarin om vrijwilligers wordt gevraagd, luidt Avantri de noodklok. "Als het nodig is, meld ik me aan,” zegt toeschouwer Henk Graafland uit Bergambacht spontaan. "De organisatie biedt jaarlijks aan minstens duizend mensen een onvergetelijke loopdag. Daar moet wat tegenover staan van oud-deelnemers zoals ik.”

Sterk bezet
De wedstrijd op de 10 km was sterk bezet. Winnaar Thijs Schrama uit Rotterdam bepaalde het verloop van de race. De harde wind was zijn bondgenoot. "De eerste drie kilometer hadden we tegenwind en hield ik me gedeisd in de voorste groep,” vertelde hij na zijn finish in 31.31 minuten. "Met de wind in de rug verhoogde ik het tempo (3,05 min/km, red.) en matte de concurrentie af. In de slotkilometers hadden we de wind weer pal tegen en liep ik weg bij mijn twee overgebleven medevluchters.”

Schoonhovenaar Ando Overbeek was op de 20ste plaats de beste thuisloper. "Ik pikte aan bij de eerste groep, maar met windje mee was het tempo te hoog voor mij. Mijn eindtijd van 36.29 minuten is wel een dik pr. Het veldrijden staat momenteel bij mij op de eerste plaats. Op zaterdag 14 januari hoop ik net als vorig jaar op het NK in Zaltbommel op het podium te staan.”

Zwaar
Lydia Rehorst stapt vaker op de hoogste trede van het erepodium, al was er nu na afloop alleen een oliebol te verhapstukken. De 15 km liep de Lekkerkerkse in 1.10,26 uur. "Ik ben niet te hard van start gegaan, want ik wist dat de slotkilometers heel zwaar waren.”

Bij de mannen zegevierde oud-Rotterdammer Tom de Jong in een tijd van 54.30 minuten. "Eerlijk gezegd was Robert Willemse (54.37 min.) de sterkste,” biechtte de winnaar op. "Ik heb zitten ‘plakken’ en heb geprofiteerd van zijn kopwerk.”

Vlistenaar Tes van der Vlist (54.59 min.) verraste met de derde plaats. "Ik hield de koplopers in het vizier, maar kon in de finale niet meer aanhaken.”

Tekst: Wim Kroone; foto’s: Stephan Tellier

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden