Afbeelding
Foto: wijntjesfotografie.nl

Yorben Ruiter heerst in Halve Natuurmarathon

Sport 1.417 keer gelezen

LEKKERKERK • Yorben Ruiter won zondag met overmacht de Halve Natuurmarathon met start en finish in het Loetbos. De Krimpense atleet verbeterde met zijn tijd van 1.11,02 uur het oude parkoersrecord met ruim twee minuten.

De felle wind, de kou en het zware parkoers kregen nauwelijks vat op de 23-jarige Yorben Ruiter, die een nationale topper is op de middellange afstanden. Onlangs veroverde de student fysiotherapie een zilveren medaille op de 1.500 meter tijdens de NK Indoor in Apeldoorn. De aanval op het parkoersrecord was een weloverwogen actie.

"De eerste zes kilometer gaan over verharde fietspaden, waar ik meteen tijdwinst pakte", aldus de Krimpenaar. "Op de modderige stukken in de Perkouwse Driehoek nam ik wat gas terug om vervolgens in de finale met de wind vol tegen weer voluit te gaan. De premie van 100 euro voor het verbeteren van het parkoersrecord is mooi meegenomen. Ik leid door het verblijf op trainingscentrum Papendal het leven van een topsporter en dat is geen vetpot. Door het aanscherpen van mijn 1500- en 5000-metertijden hoop ik op een van deze twee afstanden in aanmerking te komen voor een plek in de WK-ploeg. Binnenkort vertrek ik voor een trainingsstage van een maand onder leiding van bondscoach Grete Koens naar Arizona, Amerika."

Zijn oude trainer Mels van der Ruit, die hem als pupil onder zijn hoede had, is Yorben Ruiter niet vergeten. "Hij is een van de initiatiefnemers van deze loop en volgt mij nog steeds," vervolgt Yorben Ruiter. "Na het baanseizoen wil ik kilometers maken en deze wedstrijd paste precies in mijn schema. Zo kon ik wat terug doen voor Mels, die het prachtig vond dat ik won."

Op ruime afstand finishte Utrechtenaar Reinout van der Bok (1.20,12 uur) voor Stolker Jaco van Buren (1.20.,44) als tweede. "Ik zou vandaag in Den Haag starten in de City-Pier-Cityloop, maar die werd op het laatste moment afgelast. Deze halve marathon was een prima alternatief."

De Lekkerkerkse atlete Lydia Rehorst (1.43,27) was de snelste vrouw. Nog meer 'CPC-lopers' vonden de weg naar Lekkerkerk. Op de vijf kilometer zorgde de rappe koploper Michel Meulemans (Utrecht), die op deze afstand zegevierde in 16.43 minuten, ervoor dat enkele wandelaars hun loslopende honden snel aanlijnden. "Ik werd verschillende keren enthousiast besprongen."

"Ik had nergens last van," merkte zijn loopmaat Wijnand van der Bok (17.53), die als tweede eindigde, lachend op.

Nanda Blom (24.41) uit Delft won bij de vrouwen.

Op de tien kilometer zegevierde thuisloper Hidde Demoed (Ouderkerk) in 35.02 minuten. Lieke Ouwerkerk (47.40) uit Krimpen aan de Lek zegevierde bij de vrouwen.

De organisatie hield de weergoden goed in de gaten. "Zoals het er nu naar uitziet zijn we op tijd klaar en kunnen we de wedstrijddag feestelijk afsluiten", aldus Martin Dijkstra.

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Yorben Ruiter met zijn voormalige trainer Mels van der Ruit.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden