• Jaap Buijense met ingelijste akte naast burgemeester Beenakker.
• Jaap Buijense met ingelijste akte naast burgemeester Beenakker. Foto: Jan Timmer

Jaap Buijense: olijke kwajongen van 102

Nieuws 1.848 keer gelezen

LEKKERKERK • Jaap Buijense zou zomaar eens de oudste mannelijke inwoner van de gemeente Krimpenerwaard kunnen zijn. Dinsdag vierde hij zijn 102e (!) verjaardag.

Mooie verhalen, een gezonde dosis humor en een vriendelijk woord voor iedereen. In zorgcentrum De Breeje Hendrick te Lekkerkerk lopen ze weg met ‘de eeuwling plus 2’ en werd zijn verjaardag op feestelijke wijze gevierd. Met in de ochtend een samenzijn met onder meer Jaap’s acht kinderen en aanhang. 

EHBO-cursus kwam van pas
Ook Ad uit Uden was daarbij aanwezig. Aan het begin van de jaren vijftig redde Jaap hem het leven toen Ad op 3-jarige leeftijd in een sloot was gevallen en gereanimeerd moest worden.

“De EHBO-cursus die ik in oorlogstijd had gevolgd, kwam toen heel goed van pas,” herinnert Jaap Buijense zich nog als de dag van gisteren.

‘Zonnetje in mijn leven’
Jaap Buijense werd geboren in Achterbroek, groeide verder op in Stolwijk en woont inmiddels twaalf jaar in Lekkerkerk. In ‘De Breeje’ om precies te zijn.

“Mijn vrouw werd destijds na een beroerte hier opgenomen en ik mocht mee,” vertelt hij. “Verdrietig genoeg overleed ze enkele jaren later. Ik had het er erg moeilijk mee. we waren zo lang samen. Maar negen jaar geleden kwam er verandering in mijn situatie. Ik zocht iemand om samen mee te fietsen en trof Dicky. Zij was net als ik alleen komen te staan. We hadden meteen een klik en gingen van elkaar houden. Nu hebben we al een aantal jaren een lat-relatie. Zij woont in De Boomgaard en zoekt me vrijwel iedere dag op. Dicky is mijn zonnetje. we hebben het zo gezellig samen.”

Philips
Jaap Buijense heeft in zijn leven verschillende banen gehad. Van één daarvan profiteerde hij tot ver na zijn pensionering. “In mijn tijd bij Philips leerde ik enorm veel over electronica,” zegt hij. “Die kennis heb ik in verschillende omstandigheden goed kunnen gebruiken.”

Inmiddels is burgemeester Hans Beenakker gearriveerd in de kamer van Jaap Buijense. Compleet met ingelijste geboorteakte en een mooie bos bloemen. 

“Bent u écht 102?”, vraagt hij aan de opmerkelijk fitte jarige. Het antwoord is - zoals veel mensen gewend zijn van Jaap Buijense-  uiterst gevat: “Ik kan uw vaag bevestigend beantwoorden,” zegt hij plechtig. Om er met een olijke lach aan toe te voegen: “Ik heb geen dag overgeslagen!” 

En zo is het. Jaap Buijense is simpelweg een kwajongen van 102 en een man die elke dag van het leven probeert te genieten.

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden