• De onthulling van het herdenkingsbord.
• De onthulling van het herdenkingsbord. Foto: Stephan Tellier

Burgemeester onthult herdenkingsbord oorlogsslachtoffers Schoonhoven

Nieuws 1.047 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Burgemeester Hans Beenakker heeft donderdag op de algemene begraafplaats in Schoonhoven een herdenkingsbord voor acht oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog onthuld. Dit deed hij samen met enkele nabestaanden. 

De burgemeester hield een toespraak waarin hij het grote belang van blijvend herdenken van oorlogsslachtoffers benadrukte. Daarna werd het bord onthuld door de zoon van slachtoffer Sebastiaan van Nooten en de oudste kleinzoon van slachtoffer Jan Wernard van den Bergh.

Op het bord zijn acht foto’s geplaatst en een korte levensgeschiedenis van: 

Arie Cornelis Kooij (1912-1943)
Arie werd geboren op 28 november 1912 in Pernis en verhuisde later naar Schoonhoven. Hij werkte als fabrieksarbeider voordat hij tijdens de oorlogsjaren gedwongen werd in Duitsland te werken. In 1943 probeerde hij naar Nederland terug te keren voor de begrafenis van zijn moeder, maar hij werd gearresteerd bij de grens en naar een concentratiekamp gestuurd.

Na drie maanden daar te hebben verbleven, overleed hij aan de gevolgen van ontberingen in een ziekenhuis in Lostau op 3 augustus 1943. Zijn lichaam werd in 1951 herbegraven op de algemene begraafplaats in Schoonhoven en in 1987 bijgezet bij andere oorlogsgraven als onderdeel van het oorlogsmonument.

Barend van der Scheur (1925-1946)
Barend werd geboren op 2 februari 1925 in Utrecht en groeide op in Schoonhoven. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij opgeroepen voor militaire dienst. Hij diende bij de 3e compagnie van het 3e bataljon Regiment Stoottroepen, dat deel uitmaakte van de 7 December Divisie, gesticht in september 1946. 

Na aankomst in Nederlands-Indië op 12 november 1946, patrouilleerde zijn regiment rond Tandjong Priok. Op 7 december 1946 werd Barend tijdens een patrouille op Java dodelijk gewond door een kogel. Hij was slechts drie maanden in Nederlands-Indië en werd begraven op het Ereveld Menteng Pulo bij Jakarta. 

Postuum werd hem in 1949 het Ereteken voor Orde en Vrede toegekend. In 1998 werd een monument ter nagedachtenis aan hem opgericht op de Algemene Begraafplaats in Schoonhoven.Bovenkant formulier

Frans Heerens (1907-1945)
Frans werd geboren op 21 januari 1907 in Schoonhoven als zoon van een zilversmid. Vanwege de crisistijd koos hij ervoor om zich aan te sluiten bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), in plaats van het familiebedrijf voort te zetten.

Als sergeant-sportinstructeur diende hij in Nederlands-Indië, waar hij na de Japanse invasie krijgsgevangene werd op Borneo. Hij stond bekend om zijn sportiviteit en goede conditie, maar werd op 29 juli 1945, tijdens een geallieerde aanval op een Japanse raderboot waarop hij zich bevond, dodelijk getroffen. 

Postuum werd hem het Oorlogsherinneringskruis met Gespen toegekend en in 1995 kreeg hij een gedenksteen op de Algemene Begraafplaats in Schoonhoven.

Heinz Wilhelm Lettink (1920-1945)
Heinz Wilhelm Lettink werd geboren op 23 april 1920 in Duitsland. Zijn moeder is ongehuwd, waardoor hij haar achternaam krijgt: Genschick. Hij emigreerde met zijn moeder naar Nederland en nam later de achternaam aan van de Schoonhovense metselaar Hermanus Hendrik Lettink, waarmee zijn moeder trouwt.

Als marinier vocht hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Maasbruggen in Rotterdam en sloot zich daarna aan bij het verzet. Eerst in Schoonhoven en later in Wageningen onder de schuilnaam Heintje. Hij was actief in operatie Market Garden en diende als sectiecommandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. 

Op 7 mei 1945, twee dagen na de bevrijding, werd hij tijdens een vuurgevecht met Nederlandse SS-ers neergeschoten en begraven in Ede. Later werd hij herbegraven in Schoonhoven, waar zijn zoon Hans Willem Lettink werd geboren uit zijn verloofde Diny Honkoop.

Jan Wernard van den Bergh (1893-1941)
Jan Wernard werd geboren op 27 april 1893 in Schoonhoven. Hij werkte als slijper op de scheepswerf van Wilton-Fijenoord in Schiedam en sloot zich aan bij verzetsgroep ‘De Geuzen’. Hij werd door de Duitsers in december 1940 gearresteerd en ter dood veroordeeld na een proces in februari 1941.

Op 13 maart 1941 werd hij geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte, als een van de achttien ter dood veroordeelden. Na herbegrafenis in Schoonhoven in 1946 en opnieuw bij het oorlogsmonument in 1987, werd een pad in Schiedam naar hem vernoemd.Bovenkant formulier

Leendert Huisman (1918-1940)
Leendert, geboren op 11 februari 1918 in Schoonhoven, diende als soldaat bij de mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon van het 1e Regiment Wielrijders tijdens de mobilisatie in 1939. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen, werd zijn eenheid richting Rotterdam gestuurd.

Op 11 mei, tijdens hevige bombardementen, werd Leendert gedood door granaatscherven terwijl hij in een sloot schuilde. Dankzij afgeknipte mouwen van zijn overhemd kon hij geïdentificeerd worden. Hij werd aanvankelijk begraven in een weiland en later, op 26 juni 1940, herbegraven op de begraafplaats in Schoonhoven.

Sebastiaan van Nooten (1905-1945)
Sebastiaan werd geboren op 27 mei 1905 in Schoonhoven. Hij studeerde geneeskunde in Leiden en werd gemeentearts in Diever. Hij raakte betrokken bij het verzet en verzorgde onderduikers in een schuilhut genaamd De Wigwam. 

Na ontdekking door de SD werd hij gearresteerd en gevangengezet. Eerst in Crackstate en later in kamp Amersfoort. Op 15 maart 1945 werd hij naar Neuengamme-Sandbostel getransporteerd, waar hij ernstig ziek werd. Hij overleefde de bevrijding door Britse troepen op 29 april 1945, maar stierf op 24 mei in het legerhospitaal. Hij werd op zijn verjaardag begraven in het familiegraf in Schoonhoven.

Willem Benschop (1925-1944)
Willem werd geboren op 21 juni 1925 in Schoonhoven. Daar was hij zilversmid bij Galjaard. In 1943 bood hij zich vrijwillig aan om in plaats van zijn broer, wiens vrouw zwanger was, naar Duitsland te gaan voor de Arbeitseinsatz.

Hij werkte bij Adolf Messer GmbH in Frankfurt am Main voor de oorlogsindustrie, maar zijn gezondheid verslechterde snel. Tijdens een geallieerd bombardement liep hij een longontsteking op. Hij stierf op 21 mei 1944, een maand voor zijn 19e verjaardag. 

Hij werd herbegraven in Schoonhoven op 25 mei 1951 en opnieuw in 1987 als onderdeel van het oorlogsmonument.

Blijvende aandacht
De gemeente Krimpenerwaard hoopt dat er met het plaatsen van herdenkingsborden blijvende aandacht is voor de oorlogsslachtoffers en hun verhalen.

Eerder werden borden geplaatst op de begraafplaats in Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Gouderak, Haastrecht, Willige Langerak en Bergambacht. 

Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen in de gemeente een herdenkingsbord krijgen. Om hen te eren en nooit te vergeten.

• De onthulling van het herdenkingsbord.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden