• Lezen van gedichten in de Haastrechtse Overtuin.
• Lezen van gedichten in de Haastrechtse Overtuin. Foto: Dirk Molenaar

Poëzie in de Overtuin van Haastrecht

Nieuws 932 keer gelezen

HAASTRECHT • In aanloop naar de onthulling van het ‘Geheim van Haastrecht’ delen vijftien vrouwelijke dichters hun kijk op het leven van Paulina Bisdom van Vliet.

“Het heeft ons verrast dat de deelnemende vrouwen zich zo goed hebben verdiept in het leven van Paulina Bisdom van Vliet”, maakt Corie Grootendorst duidelijk. “Hoe zij hier heeft gewoond en wat haar bezig hield. Je ontdekt bij het lezen van de gedichten telkens weer nieuwe zinnen met een bepaalde betekenis.”

Levensverhaal
Samen met vormgever Emmy van Harskamp is ze initiatiefnemer van de poëziewandeling door de Overtuin, direct tegenover museum Bisdom Van Vliet. Corie: “Eerder dit jaar hebben we vijftien vrouwen gevraagd een gedicht te maken over deze bijzondere bewoonster. Iedereen zei volmondig ja en heeft zich verdiept in haar levensverhaal. Afgelopen donderdag was het haar honderdste sterfdag.”

Carolyt Koops uit Gouda is één van de deelnemers die de uitdaging is aangegaan. “Het was voor mij geen onbekend verhaal”, licht ze toe. “Toch als je je er heel specifiek in verdiept, ontdek je allemaal nieuwe dingen. In mijn gedicht heb ik geprobeerd de verbinding te leggen tussen het huis en de tuin.” Content is ze met de manier waarop de gedichten zijn vormgegeven. “De teksten zijn afgedrukt op mooie, grote tegels.” De dichteres kijkt terug op een fijne opdracht: “Ik vond het geen moeilijke opgave. Het heeft me wel veel tijd gekost, maar enorm leuk om te doen.”

Brieven
Conservator Marco Bakker heeft afgelopen maanden veel informatie gedeeld met de deelnemende dichters. “Dit is andere, maar ook leuke aandacht voor het museum”, zegt hij. “De poëziewandeling is een mooie aanvulling voor onze bezoekers.” Net zoals zoveel mensen kijkt hij reikhalzend uit naar de onthulling van het honderd jaar oude testament van Paulina. “Over een paar weken wordt het geopend en in september onthuld.”
Marco vermoedt dat er brieven bij zitten die geschreven zijn door Paulina aan haar echtgenoot. “Natuurlijk hoop ik, net als iedereen, op een schatkaart”, lacht hij. Tot het grote moment zijn de gedichten te lezen in de Haastrechtse Overtuin.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app