Afbeelding
ingezonden mededeling

Meer dan 100 jaar vertrouwd

Ingezonden 391 keer gelezen

Het was rond 1910 toen Klaas van Reeuwijk door de burgemeester van Ouderkerk aan den IJssel werd gevraagd om de begrafenissen in het dorp te gaan verzorgen. Al langer maakte hij zich verdienstelijk als gerespecteerde voorlezer in de kerk en als steun en toeverlaat voor nabestaanden bij het regelen van de uitvaart van overleden dorpsgenoten. Hij combineerde dat dankbare werk met het werk bij het schildersbedrijf dat in 1842 door zijn grootvader was opgericht. 

Johannes Cornelis, de zoon van Klaas die zijn vader assisteerde, werd in de jaren dertig de naamgever van Begrafenisonderneming J.C. van Reeuwijk. Daarmee werden de werkzaamheden formeel opgesplitst in twee verschillende bedrijven. Ook de zoon van Johannes Cornelis, Klaas, volgde zijn vader op. Eerst “in opleiding” bij zijn vader en vanaf 1974 als zelfstandig begrafenisondernemer. Die taken werden nog steeds verricht in combinatie met het schilderswerk.

Dat het “verzorgende en vertrouwde” in de genen zit van “de van Reeuwijken” bleek begin jaren negentig. Toen werd het duidelijk, dat de zoon van Klaas, zou doorgaan met het werk van zijn vader die hem daarbij van jongs af aan al had betrokken. Een betere “opleiding” had hij niet kunnen krijgen. Klaar staan bij nacht en ontij, een dienstbare opstelling, een rustgevende benadering, het bieden van troost en het vermogen om te organiseren zit in de familie en vormen al sinds mensenheugenis het fundament waarop de begrafenisonderneming is gebouwd. Deze telg uit het Van Reeuwijk geslacht staat bekend als Hans van Reeuwijk en geeft inmiddels al meer dan 25 jaar leiding aan de begrafenisonderneming. 

Aanzeggen anno nu
Het met luide en gedragen stem “aanzeggen” van het overlijden van een dorpsgenoot, zoals dat 100 jaar geleden, wandelend door het dorp, door bedovergrootvader werd gedaan, is al lange tijd vervangen door het sturen van kaarten en het plaatsen van advertenties. De keuzes die gemaakt kunnen worden zijn velerlei, waarbij geen wens van de overledene en nabestaanden onvervuld hoeft te blijven. Dat geldt niet alleen voor “het aanzeggen” van het overlijden, maar ook voor de keuze van een begrafenis of crematie en de wijze waarop en hoe en waar afscheid kan worden genomen. 

Wat onveranderd is gebleven en nooit zal veranderen is de zorgzame persoonlijke begeleiding van begrafenisonderneming J.C. van Reeuwijk. 

http://www.vanreeuwijkuitvaartzorg.nl/ 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie