Afbeelding
ingezonden mededeling

Iets om over na te denken

Ingezonden 362 keer gelezen

We weten dat het eens een keer zover is, ons levenseinde. Hoe fijn is het dan dat de nabestaanden niet met zoveel vragen komen te zitten. Want als ik gebeld word in verband met een overlijden, dan begin ik wel met wat vragen, zoals wat de wens is van het opbaren. 

Weet u dat als u een thuisopbaring wenst dat dit niet per se in een kist moet en ook niet op een koelplaat? Dit kan dankzij thanatopraxie, oftewel een lichte balseming. Mijn ervaring daarmee is heel positief en ook de families die hiervoor kozen waren er heel blij mee. Door de lichte balseming is de kans dat een (zichtbare) opbaring wel tot de laatste dag kan plaatsvinden veel groter dan wanneer er met een koeling wordt gewerkt. Tevens wordt de lijkstijfheid opgeheven en komt dit in veel gevallen niet meer terug. Vasthouden en aanraken is zo een stuk prettiger en minder eng en koud. Koeling is daarnaast niet meer nodig en een opbaring kan plaatsvinden bij kamertemperatuur, zonder dat er maatregelen getroffen hoeven te worden. 

Mocht u er eens over willen doorpraten, dan kom ik graag geheel vrijblijvend bij u langs. Ik kan u dan ook gelijk een wilsbeschikking geven die u in alle rust kunt invullen, waarmee u uw nabestaanden al een heel stuk ontzorgt. Ik sta voor u klaar en neem alle tijd zodat u de rust kunt pakken om naar het afscheid toe te leven. 

Anneke de Graaff
De Graaff Uitvaartverzorging

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie