Afbeelding

Krimpen koopt EMK-terrein voor 3 miljoen

Algemeen 276 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De gemeente Krimpen koopt het EMK-terrein na een grondige sanering voor 3 miljoen euro voor herontwikkeling. Wethouder Marco Oosterwijk hoopt bedrijven te kunnen interesseren voor vestiging aan de voet van de Hollandse IJssel.

Vorig jaar meldde de wethouder reeds dat er vergevorderde plannen waren voor de aanpak van de sterk verontreinigde 'asfaltvlakte', zoals het terrein van de Exploitatie Maatschappij Krimpen door oudere Krimpenaren wordt genoemd. De overheid ziet nu ook in dat er een keer op deze droefgeestige locatie moet worden ingegrepen en neemt alle kosten van de sanering voor haar rekening. Oosterwijk kon geen exacte bedragen aangeven, omdat de klus binnenkort Europees wordt aanbesteed. "Maar met tien miljoen euro red je het niet."

Het gaat dus niet om een greep uit de financiële reserves van de gemeente Krimpen. Oosterwijk kan zelfs weigeren de afgesproken 3 miljoen euro over te maken naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu als het terrein na de sanering niet geschikt blijkt voor industriële ontwikkeling. De overheid heeft zelf ook een voorbehoud voor de omvangrijke operatie als de kosten voor de aanpak de pan uitrijzen. Het terrein met een oppervlakte van 7 hectaren wordt volledig afgegraven om toekomstige generaties niet met problemen op te zadelen. Volgens de wethouder is de sanering door nieuwe technieken aanzienlijk goedkoper dan enkele jaren geleden. "Daarom is er nu eindelijk financiële ruimte om tot daden over te gaan."

Om negatieve associaties met het 'EMK-terrein' te verbannen, spreekt het college van B en W voortaan van de Stormpoldersedijk. Op woensdag 10 februari is de eerste informatieavond voor belangstellenden in het raadhuis. Oosterwijk verwacht dat de geselecteerde aannemer in november 2016 aan de slag gaat met het afgraven en ruimen van het industriële afval en zware metalen nabij de IJssel. Daarbij zal de stankoverlast voortdurend in de gaten worden gehouden door milieucontroleurs. Volgens planning zal het schone terrein in het eerste kwartaal van 2018 worden opgeleverd. Intussen gaat de gemeente via de ingeschakelde makelaar in de slag met belangstellende ondernemers, die mogelijk elders uit hun jasje zijn gegroeid. Oosterwijk: "Wij verwachten vooral vraag van bedrijven uit de maritieme sector."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie