Afbeelding

Nog geen ‘go’ voor plan om raadhuis te delen met Rabobank

Algemeen 16 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het staat nog lang niet vast dat de gemeente Krimpen aan den IJssel haar raadhuis gaat delen met de Rabobank Krimpenerwaard.

Burgemeester Lennie Huizer sprak donderdag al over een ‘go/no go-moment’, maar de raad was niet van plan zich te laten opjagen. “Waarom moeten wij nu al een besluit nemen?”, vroeg Arnold Poelman (ChristenUnie) zich openlijk af. “Gun jezelf de tijd om ook andere opties uit te werken. Dan heb je straks een completer plaatje en kunnen wij  als raad een beter besluit nemen.”

De ChristenUnie is, net als een aantal andere partijen, kritisch over de plannen van het gemeentebestuur om samen met de Rabobank Krimpenerwaard het raadhuis te betrekken. Een grondige (duurzame) verbouwing is dan wel nodig, want het gebouw is aan het eind van z’n levensduur. Het raadhuis dateert voor het grootste deel uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het college noemt het een unieke kans, maar Poelman heeft zo zijn twijfels. “Ik vraag me af of het wel zo verstandig is om een gebouw te delen met een commerciële partij. Je zou als gemeente toch beter wat meer afstand moeten bewaren.”

Inspanningsverplichting

De SGP is huiverig over de financiële risico’s die de gemeente loopt. Want wat gebeurt er als de Rabobank het huurcontract na tien jaar niet wil verlengen? Corné Vogelaar vindt daarom dat de bank een inspanningsverplichting op zich moet nemen om een nieuwe huurder te vinden als ze besluit de huur op te zeggen.

 

At Zweers (GroenLinks) vreest dat er na een ‘go’ van de raad een onomkeerbaar proces op gang komt. Door de optie nieuwbouw kan dan definitief een streep. “De droom die we ooit hadden om een Stopera aan den IJssel (multifunctioneel gebouw) te bouwen, kun je laten varen.” Hans Butter (PvdA) was wat minder negatief en wees op de kosten die 40.000 euro aan exploitatiekosten die de gemeente bespaart als ze samen met de Rabobank onder één dak zit. “Dat is een hoop geld. En ook het milieueffect is belangrijk. We zitten straks in een heel duurzaam gebouw.”

Dat de raad verbaasd was over de voortvarendheid waarmee het college te werk was gegaan, vond Huizer niet zo vreemd. “Er is geen dossier hier op het raadhuis waar zo intensief op is gestudeerd. Nóg verder studeren heeft weinig zin. De raad moet zich nu de vraag stellen: durf ik dit aan of durf ik dit niet aan?” Over de financiële risico’s maakt ze zich niet zoveel zorgen. “De restwaarde van het gebouw is ook na tien jaar nog steeds hoog. Deskundigen hebben ons verzekerd dat de kans dat deze stap ons financiële voordelen oplevert vele malen groter is dan dat we er verlies op lijden. Tuurlijk, er is een risico, maar het is wel een aanvaardbaar risico.”

Centrumvisie

Wel gaf ze aan dat het ‘vernieuwbouwplan’ van het raadhuis wringt met de centrumvisie die de gemeente enkele jaren geleden heeft vastgesteld. “Het is noodzakelijk om die visie op termijn te herzien.”

De gemeenteraad neemt woensdag, tijdens een extra raadsvergadering, een besluit over de gemeentelijke huisvesting. De vergadering begint 21.00 uur.

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie