Afbeelding

Kogel is door de kerk: K5 gaat het worden

Algemeen 23 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Minister Ronald Plasterk stuurt nog dit jaar een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om de K5-gemeenten - Ouderkerk, Schoonhoven, Bergambacht, Vlist en Nederlek - samen te voegen. Als het parlement instemt, is de nieuwe gemeente Krimpenerwaard per 1 januari 2015 een feit. Krimpen aan den IJssel blijft zelfstandig.  

Met zijn besluit volgt Plasterk het advies van Provinciale Staten van Zuid-Holland en van de commissie-Hendrikx die ook pleitte voor een snelle herindeling. Dat zou alleen in de K5-variant kunnen, omdat voor K6 onvoldoende draagvlak aanwezig is.

Plasterk heeft de betrokken gemeenten in een brief op de hoogte gesteld van zijn beslissing. Daarin geeft hij ook een aantal argumenten waarom de K5-variant zijn voorkeur heeft. Zo noemt hij de voorgenomen ambtelijke fusie van Bergambacht, Ouderkerk en Nederlek (BON) geen duurzame oplossing. Dit omdat er voor Schoonhoven en Vlist geen alternatieven zijn.

Unaniem draagvlak is er ook niet voor de vorming van een K6. Vier gemeenten zijn voor deze variant, maar de provincie en de gemeenten Schoonhoven en Krimpen aan den IJssel blijven bij hun voorkeur voor de K5-variant.

Plasterk laat in de brief weten dat de keuze van de omliggende gemeenten in de regio - Zuidplas, Capelle, Gouda en Waddinxveen - voor hem van belang is geweest. Al deze gemeenten gaven aan voor de vorming van een K5-gemeente te zijn.

Plasterk realiseert zich dat elk besluit in het herindelingsdossier tot gemengde reacties zal leiden. "Desondanks is het noodzakelijk duidelijkheid te creëren, zodat de reeds lang lopende discussie over de bestuurskracht in de Krimpenerwaard een eind zal komen."

(later meer)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie