Afbeelding

Jubileum met een tikkeltje weemoed

Algemeen 44 keer gelezen

VIANEN • De gereformeerden in Vianen vierden zaterdagavond in gebouw De Hoeksteen hun 125-jarig jubileum. Op de valreep.

Want op 1 januari 2014 houdt de Gereformeerde Kerk Vianen op te bestaan en is de fusie met de Hervormde gemeente na een hele lange tijd van voorbereiding officieel een feit.

Zaterdagavond keken zo’n 150 gemeenteleden tijdens een gezellige gemeente-avond in gebouw De Hoeksteen terug op de geschiedenis van de kerk. Aanwezig waren ook de tien nog levende oud-predikanten. Er was onder andere een expositie te zien.

PKN

Volgens Jan ter Haar, voorzitter van de Hoeksteen, is het overigens niet helemaal juist om te  spreken over de viering van het 125-jarig bestaan. “Formeel is de Gereformeerde Kerk  in 2004 meegegaan in de PKN en sinds die tijd zijn we niet meer gereformeerd, maar onderdeel van de Protestantse Kerk te Vianen in Wording. Het is meer stilstaan bij het feit dat we 125 jaar geleden als zelfstandige gemeente van start zijn gegaan.”

De Hoeksteen

Gebouw De Hoeksteen zal vanaf het nieuwe jaar niet meer worden gebruikt voor de eredienst op zondagochtend, maar nog wel voor vespers. “Dat vervult mij toch wel een beetje met weemoed”, zegt Albert Postma, die sinds 1975 diverse functies heeft bekleed binnen de gereformeerde kerk.

Al jarenlang vormt hij samen met Piet Verhoeven (coördinator Hoeksteen) en Wim van der Jagt (diaken, coördinator organisten) het vaste team van het Hoeksteen Activiteiten Centrum. “De Hoeksteen is in de jaren zeventig met inzet van ontiegelijk veel gemeenteleden tot stand gekomen. Er zijn heel veel acties gevoerd om de bouw van de kerk mogelijk te maken.”

Ook Piet Verhoeven heeft dierbare herinneringen: “In dit gebouw zijn onze kinderen gedoopt, hier zijn onze kinderen getrouwd. Vanuit dit gebouw hebben we afscheid genomen van dierbare vrienden.”

Colbertje

De Hoeksteen had zo zijn voordelen, zegt Verhoeven. “In dit gebouw kon iedereen gewoon z’n colbertje of z’n trui aanhouden. In de Grote Kerk heb je altijd een jas nodig.”

De Hoeksteen werd in 1975 in gebruik genomen, na jarenlange voorbereiding. Het kerkgebouw in de Kerkstraat was te klein geworden en vooral de bereikbaarheid in het smalle straatje was een probleem. De Hoeksteen, gebouwd in de vorm van een honingraat, deed niet alleen dienst als kerkgebouw, maar groeide uit tot het belangrijkste ontmoetingscentrum van de wijk Monnikenhof. “Er kunnen zo’n 400 mensen in de kerkzaal, maar door de vorm konden we makkelijk uitbreiden naar 600 zitplaatsen”, zegt Verhoeven.

Suikerwerkfabriek

Wim van der Jagt: “Er was altijd geld voor noodzakelijke herstelwerkzaamheden. Dat kwam omdat we in een periode van vijftien jaar met inzet van zo’n dertig gemeenteleden, vooral vrouwen, inpakwerkzaamheden hebben verricht voor de suikerwerkfabriek in IJsselstein. De dames zaten hier dan te werken aan lange tafels. Het heeft ons in de loop van de jaren zo’n 150.000 euro opgeleverd.”

Dick Aanen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie