Afbeelding

Raad zegt 'ja' tegen EMK als bedrijventerrein

Algemeen 156 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De Krimpense gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de herontwikkeling van het EMK-terrein, gelegen op bedrijventerrein Stormpolder. Nu het licht op groen staat kan de gemeente starten met de onderhandelingen met het Rijk over sanering van de vervuilde grond.

Verantwoordelijk wethouder Marco Oosterwijk spreekt van 'een belangrijke stap'. “Dit is niet alleen goed voor het terrein zelf maar ook voor de economische kracht van het Stormpoldergebied als geheel. Herontwikkeling biedt kansen aan zowel nieuwe als bestaande bedrijven. Daarnaast neemt de overheid nadrukkelijk de verantwoordelijkheid voor de volgende generaties. Een veilig terrein met een nieuw aangezicht voor Krimpen." 

Uit onderzoek van milieudienst DCMR is gebleken dat het mogelijk is om van het EMK-terrein een bedrijventerrein te maken. De gemeente hoopt de onderhandelingen met het Rijk, dat eigenaar van het terrein, eind dit jaar af te ronden. Daarna kan de aanbesteding van de sanering plaatsvinden. Het is de bedoeling dat met name bedrijven gelieerd aan de maritieme maakindustrie een plek krijgen op het EMK-terrein. 

Ontsluiting

Stem van Krimpen diende donderdag samen met de VVD nog wel een motie in om aandacht te vragen voor de ontsluiting van het bedrijventerrein. “We kennen allemaal de files in de Stormpolder in de middag waar werknemers soms een half uur doen om het terrein af te komen", aldus Kirsten Jaarsma. "Ook lopen bedrijven tegen problemen aan door de files op de Algera-corridor. Met de vestiging van nieuwe bedrijven op het EMK-terrein zullen de verkeersdruk en de logistieke problemen alleen maar toenemen.”

De verwachting is dat er 300 tot 400 arbeidsplaatsen bij komen. Iets dat de gemeente volgens Jaarsma in het achterhoofd moet houden. “Nu we toch met de rijksoverheid, de provincie en Rijkswaterstaat aan tafel zitten inzake het EMK-terrein, is dit de unieke kans om een structurele oplossing voor de infrastructuur bespreekbaar te maken.”

De motie is vooralsnog aangehouden, omdat nog niet duidelijk is hoe lang de onderhandelingen over het EMK terrein gaan duren. Wel onderstreepte Oosterwijk het belang van een goede ontsluiting en mobiliteit.

Unieke ligging

Het EMK-terrein aan de Hollandsche IJssel kwam opnieuw in de belangstelling doordat de isolerende damwanden aan een opknapbeurt toe zijn. Vanwege de unieke ligging aan het water wil Krimpen aan den IJssel het terrein graag opnieuw in gebruik nemen. Als de rijksoverheid de bodem saneert is de gemeente bereid het terrein kopen en te herontwikkelen.  

www.krimpenaandenijssel.nl/emk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie