Afbeelding

'Wij zijn te gast op deze dijk'

Algemeen 103 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Communicatie tussen aannemer, waterschap en omwonenden speelt een belangrijke rol bij de versterking van de Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel.

Het is een precisiewerkje op de smalle Rijsdijk in Krimpen aan de Lek. Links en rechts staan huizen en de enorme kraan rijdt langzaam naar voren om een 22 meter lang wapeningskorf in positie te brengen. Die gaat op slechts een paar meter van de bebouwing de grond in. Het werk zorgt voor overlast; daar is hoofduitvoerder Jeroen Schaap van aannemer GMB zich terdege van bewust. “Bewoners wonen tijdelijk op een bouwterrein. Als ze hun huis verlaten, staan ze in de modder en lopen ze tussen de kranen.” 

Toetsing

GMB versterkt hier in opdracht van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard de dijk over een lengte van zo’n 1,7 kilometer. De Lekdijk hier kreeg bij een eerdere toetsing een onvoldoende. Het werk, dat is verdeeld in zes losse dijkvakken, is uitdagend, “want je hebt hier te maken met een dichtbebouwde omgeving”, legt omgevingsmanager Monica Melis uit. “We kunnen de dijk  niet op alle plaatsen met grond versterken. Er is daarom gekozen voor andere constructies, zoals dijkverleggingen, het aanbrengen hoogte-erosieschermen (een wand van stalen schermen, red.), dam- en diepwanden.” 

Kort en heftig

In totaal hebben 550 huishoudens, die direct op of aan de te versterken dijk wonen, te maken met de werkzaamheden die ruim een jaar geleden begonnen en tot eind dit jaar duren. “We zijn kort en heftig op de dijk aanwezig”, zegt Melis. “Omdat we zo dicht in de buurt van de huizen werken, is de impact voor de omgeving groot. Daarom is communicatie zo belangrijk: mensen moeten weten waar we mee bezig zijn. Hinder en overlast voor bewoners en bedrijven proberen we zo veel mogelijk te beperken. We zijn immers te gast op deze dijk.” 

Het contact gaat volgens Melis verder dan het sturen van een bewonersbrief of houden van een informatieavond. “We zitten vaak letterlijk aan de keukentafel om één en ander uit te leggen. Dat is nodig, want het is best spannend als ze op een paar meter van je huis een damwand willen plaatsen.” Dat gebeurt overigens trillingsvrij, voegt Schaap daar aan toe. “Om schade aan panden te voorkomen staat er ook allerlei meetapparatuur. Op het moment dat een bepaalde waarde uitslaat, krijg ik een seintje op m’n telefoon en leggen we het werk direct neer.” 

Melis merkt dat bewoners over het algemeen wel begrip hebben voor de werkzaamheden. “Het geeft veel rommel en gedoe, maar de meesten begrijpen wel dat het nodig is. Sommige bewoners zijn zelfs blij dat het werk is begonnen, want tussen voorbereiding en daadwerkelijke uitvoering van het werk zat zo’n zes jaar.” 

Waterput

Tegenslagen hebben zich gedurende het project niet voorgedaan. “We zitten nog prima op schema”, zegt Schaap. “Het grote voordeel van dit project is dat we in alle tracés tegelijk bezig zijn. Als we op één plek ons werk om wat voor reden stil moeten leggen, gaan we gauw naar een ander tracé.” Zelfs de archeologische vondst van een oude waterput zorgde niet voor vertraging. “Die ene dag die dat heeft gekost kunnen we wel handelen.”

Eind dit jaar voldoet de dijk tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel weer aan de veiligheidseisen. Voor hoe lang durft Melis niet te zeggen. “Dijkversterkingen worden in principe ontworpen voor vijftig jaar. In het kader van  het hoogwaterbeschermingsprogramma toesten we primaire waterkeringen in Nederland iedere zes jaar op hoogte en stabiliteit. Of een dijk op die momenten al dan niet voldoet aan de geldende toetsingscriteria bepaalt of opnieuw versterkingen noodzakelijk zijn.” 

www.dijkversterking-krimpen.nl

www.facebook.com/dijkversterkingkrimpen

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie