Afbeelding
Foto: aangeleverd

Lezing over Nederlanders in leger van Napoleon

Algemeen 485 keer gelezen

BERGAMBACHT • Historicus Christiaan van der Spek geeft dinsdag 14 februari een lezing in het Historisch OntmoetingPunt Bergambacht over Nederlanders in het leger van Napoleon. Ook Bergambachtenaren maakten deel uit van deze historische militaire ondernemingen.

Tussen 1806 en 1814 dienden 60.000 Nederlandse militairen onder Napoleon. Onder hen waren tientallen dienstplichtigen uit de regio Krimpenerwaard. In de Franse militaire boeken zijn 21 personen terug te vinden die geboren zijn in Bergambacht. In het gemeentearchief van Bergambacht, ondergebracht bij Streekarchief Midden-Holland, zijn zelfs enkele brieven te vinden van Bergambachtse soldaten die zij naar huis schreven. Deze zijn afkomstig van Jan Kok, Jan Kooij en Cornelis van Als(t). Ook is er een brief uit 1815 van Willem Boer. Er is te lezen waar ze zich bevonden, hoe het hen verging en wat zij eventueel nodig hadden van het thuisfront.

Van der Spek, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, bestudeerde honderden van dergelijke brieven voor zijn in 2016 verschenen proefschrift ‘Het Hollandse leger in de Franse Tijd 1806 -1814’. Hij analyseerde onder meer de belangrijkste reorganisaties en veldtochten van het Hollandse leger en bekeek de houding van de Hollandse officieren en soldaten. Wat motiveerde hen om te vechten onder Franse vlag?

Aanvang lezing om 19.30 uur. Gratis entree, aanmelden via infobergambacht@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie